VVD had geen enkel signaal dat er in Eindhoven een linkse wind gaat waaien

VAN ONZE CORRESPONDENT

De koerswijziging van het college in Eindhoven - van een brede middencoalitie naar een links bestuur - is voor de VVD een grote teleurstelling. De liberalen, die twee zetels verloren, moeten hun plaats in het college afstaan.

De huidige coalitiepartners PvdA, GroenLinks en D66 ruilen de VVD in voor de grote winnaar SP. Dat is het resultaat van een informatieronde onder leiding van Han Noten, de PvdA-burgemeester van Dalfsen.

"De coalitie is succesvol", zegt Monique List, VVD-wethouder en lijsttrekker. "De kiezer ziet dat ook: we hebben samen een ruime meerderheid gehouden. Dat gebeurt een zittend college in Eindhoven niet vaak."

Volgens List was er 'geen enkel signaal' dat de andere partijen de VVD kwijt wilden. "In alle opzichten was de samenwerking heel constructief. We hadden als college een binding met alle mensen in de stad. Ook met ondernemers. Of dat deze coalitie ook lukt, zullen we gaan zien."

Ook de PvdA verloor twee zetels, maar anders dan in andere grote steden bleef de partij de grootste. De SP sleepte drie nieuwe zetels in de wacht.

PvdA-lijsttrekker en wethouder Yasin Torunoglu: "Wij hebben samen het initiatief genomen, volgens de uitdrukkelijke wens van een meerderheid van de raad. Dit is geen diskwalificatie van de vorige coalitie. Maar er zijn nu andere verhoudingen, en die moeten we respecteren."

"De stad heeft een zwaai naar links gemaakt", zegt SP-lijsttrekker Bianca van Kaathoven. Haar partij wil onder andere de werkgelegenheid stimuleren met een economisch investeringsfonds, en geld apart houden om de zorg te garanderen voor wie die nodig heeft. De SP heeft al enkele wethouderskandidaten klaarstaan.

De vraag is wat inwoners ervan merken met de SP in het college. "We blijven inzetten op een sterke economie, met oog voor mensen die moeilijk mee kunnen. Ons ruimhartige armoedebeleid willen we behouden", zegt PvdA'er Torunoglu. "Een keuze had ook kunnen zijn daarop te bezuinigen."

Eindhoven is, na Utrecht, de tweede van de vijf grote steden waar de SP beoogd coalitiepartner is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden