VVD ging akkoord om te kunnen regeren

door Bart Zuidervaart

Een onderwerp dat bij de raadsverkiezingen geen rol van betekenis speelde, zorgt amper een jaar later voor de val van het Haagse stadsbestuur.

Van verdeeldheid leek geen sprake, toen de PvdA, de VVD en GroenLinks vorig jaar april het coalitieakkoord ondertekenden. ’Meedoen’, heet het stuk, met daarin een belangrijke passage over het milieu en het verkeer in de stad. ’We gaan het verkeerscirculatieplan (vcp) integraal uitvoeren’, schrijven de partijen. Nog geen jaar na ondertekening blijkt die passage funest voor de samenwerking.

Want hoe stellig het akkoord ook is, de VVD twijfelt steeds sterker aan het succes van het verkeersplan. Het vcp roept volgens de liberalen te veel weerstand op vanuit de stad, ’en daar moeten we naar luisteren’, vindt fractievoorzitter Anne Mulder. „Je kunt de stad niet besturen met oogkleppen op, zoals GroenLinks en de PvdA doen.”

Het verkeerscirculatieplan werd in 2005 nota bene bedacht door een VVD’er, toenmalig wethouder Bruno Bruins. Den Haag wil hiermee de luchtkwaliteit in de stad verbeteren, vooral op de ernstig vervuilde Amsterdamse Veerkade en Stille Veerkade. In 2009 komt er een grote centrumring, met drie lussen de stad in. De sectoren zijn onderling van elkaar afgeloten: wie met de auto van de ene naar de andere sector wil, moet omrijden via de ring.

Maar middenstanders, de Kamer van Koophandel, MKB Nederland, bewonersverenigingen en het Medisch Centrum Haaglanden hebben bezwaren tegen een autoluw centrum. Het vcp zou voor veel sluipverkeer zorgen, waardoor de luchtkwaliteit juist achteruitgaat. Winkeliers vrezen omzetdalingen. Het ziekenhuis waarschuwt voor langere aanrijtijden van patiënten.

De VVD-fractie protesteerde steeds vaker tegen de gemaakte afspraken. De coalitiepartners probeerden in het geheim tot een aangepast plan te komen. Tevergeefs. De VVD vroeg afgelopen maandag om ’een paar maanden van bezinning’. Een commissie van wijzen moest zich intussen buigen over alternatieve verkeersplannen, vonden de liberalen.

GroenLinks en de PvdA reageerden furieus. In een spoedoverleg van het college werd de VVD dinsdag op de passage in het coalitieakkoord gewezen. „We zijn niet doof voor kritiek vanuit de stad”, zegt PvdA-fractievoorzitter Taetske van der Reijt, „maar afspraak is afspraak.” Binnen de VVD klinkt kritiek op de wethouders Van Woensel en Dekker, die eerder namens de liberalen instemden met het verkeersplan. Ze zouden zich te makkelijk gewonnen hebben gegeven, in ruil voor verlaging van de ozb en aanpassing van het erfpachtstelsel.

De druk om concessies te doen, was groot voor de VVD. De PvdA, de grote winnaar van de verkiezingen, dreigde ’linksom’ te gaan met GroenLinks, D66 en de SP. De wil van de VVD om te blijven reageren, zorgt nu voor een bestuurscrisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden