VVD: GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen

null Beeld anp
Beeld anp

De GGD moet stoppen met de vragenlijsten waarin jongeren van 13 en 14 jaar oud wordt gevraagd over hun seksueel gedrag. De VVD stelt dat naar aanleiding van berichtgeving in het AD en bij RTL Nieuws vandaag.

redactie

De GGD legt kinderen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs vragenlijsten voor met expliciete vragen over hun seksueel gedrag. De GGD benadrukt dat de vervolgvragen pas komen als de jongere 'ja' heeft geklikt op de vraag of hij of al eens seks heeft gehad.

'De vragenlijsten zijn overal hetzelfde en dienen als voorselectiemiddel; er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD's zo data voor de gemeenten. Het is hun taak om gezondheidsbeleid te maken,' zegt de woordvoerder tegen het AD.

Maar voor de VVD is dat onvoldoende. 'Jongeren moeten op deze leeftijd helemaal niet lastig gevallen worden met dit soort vragen. Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere', zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

Zij wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn over de kwestie. Volgens Van der Burg komt de GGD met de vragen 'tot ver in de slaapkamer' en daarbij is het volgens haar onduidelijk wat de GGD's nu eigenlijk doen met de informatie. 'Wanneer je als jongere het 'verkeerde' antwoord geeft kan het maar zo zijn dat er ergens een aantekening in een dossier terecht komt. Wat de VVD betreft stoppen we daar onmiddellijk mee', aldus Van der Burg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden