VVD-fractie worstelt met kwestie koopzondagen

Karen Zandbergen

den haag – De VVD zit in een ’volledige spagaat’ als het om de koopzondagen gaat. Kamerlid Erik Ziengs geeft het ruiterlijk toe. Vandaag vraagt de partij om uitstel van het debat over een initiatiefwetsvoorstel, dat beoogt om het besluit tot zondagsopenstelling bij de gemeente te leggen. Ziengs heeft al steun verzameld bij de (gedoog)coalitie en de kleine christelijke partijen.

De VVD’er wil wachten op de resultaten van een onderzoek naar de mening van een groep ondernemers over de koopzondagen. PvdA-Kamerlid Pauline Smeets trekt die beweegreden sterk in twijfel. „De VVD heeft nog nooit enig onderzoek gebruikt om de eigen mening over koopzondagen te onderbouwen. Dat is haar goed recht, maar dan moet ze het nu ook niet als vertragingstactiek gebruiken.” Volgens haar is het uitstel van de VVD overduidelijk bedoeld om het debat over de verkiezingen heen te tillen.

De VVD voerde campagne met de slogan ’shoppen is ook zondagsrust’, maar beloofde in het regeerakkoord om het aantal koopzondagen te houden zoals het is. „Afspraak is afspraak”, zegt Ziengs, „ook al zegt mijn liberale hart iets anders.” De partij wil het liefst dat ondernemers zelf bepalen wanneer ze wel of niet hun zaak openen. De VVD’er – én ondernemer – is ook bang dat het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks tot valse concurrentie leidt. Als het wordt aangenomen mogen gemeenten bepalen of winkeliers op zondag de deuren mogen openen.

De PVV hoeft zich niet aan het regeerakkoord te houden. De partij reageerde gisteren niet op de vraag of ze voor het wetsvoorstel is, maar in het verkiezingsprogramma pleit ze voor verruiming van het aantal koopzondagen. Als de PVV voor stemt is er ook zonder de VVD, maar samen met PvdA, PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een Kamermeerderheid van 76 zetels.

De koopzondagen zorgen bij herhaling voor dubbelzinnige politieke debatten. Tijdens het laatste kabinet Balkenende stemde de PvdA in met het aanscherpen van de toerismebepaling in de wet. Toen het wetsvoorstel met de aanscherping eindelijk bij de Eerste Kamer lag, zat de PvdA niet meer in het kabinet. Zij kon dan ook vrijelijk tegen stemmen.

Het onderzoek dat voor Ziengs de reden is om het debat over koopzondagen uit te stellen, wordt gedaan door CBW-Mitex, de brancheorganisatie voor mode- en woonondernemers. Die organisatie is, net als MKB-Nederland, groot voorstander van het initiatiefwetsvoorstel om de zeggenschap over zondagopenstelling bij gemeenten te leggen.

Mocht het voorstel het ondanks de tegenstem van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP halen, dan moet in de Eerste Kamer de VVD-fractie er onder leiding van Loek Hermans over stemmen. Dezelfde Loek Hermans die tot vorige week de voorman was van MKB-Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden