VVD fractie reageert met verbazing op eigen staatssecretaris

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De VVD-fractie in de Tweede Kamer is verrast door de opmerking van staatssecretaris F. de Grave van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hij niet per se wil vasthouden aan de invoering van een ministelsel in de sociale zekerheid gedurende de komende kabinetsperiode. De liberale fractie wil niet uitsluiten dat weldegelijk een mini- of basisstelsel zal worden ingevoerd.

De Grave, opvolger van staatssecretaris Linschoten, zei gisteren in het Algemeen Dagblad: “Een ministelsel is geen doel op zich, het is een instrument om iets te bereiken. Wat je wilt bereiken is een houdbaar sociaal stelsel. Als het op een andere manier kan, dan hoeft het van mij niet.”

De staatssecretaris meent dat door een betere organisatie van de sociale zekerheid voldoende bezuinigingen kunnen worden binnengehaald. Daardoor zou invoering van een ministelsel niet nodig zijn. De Grave kan niet garanderen dat nieuwe ingrepen in de volgende kabinetsperiode uitblijven, maar dat is wel zijn inzet. Over de sociale zekerheid op langere termijn publiceert het kabinet op Prinsjesdag een nota. Daarin komen stelselwijzigingen niet aan de orde. In die nota gaat het om aanpassing van de sociale zekerheid aan een flexibele arbeidsmarkt, activering van uitkeringsgerechtigden en om de betaalbaarheid van AOW en pensioenen.

In een eerste reactie zegt het VVD-Kamerlid Van Hoof dat zijn fractie niet uitsluit dat in de komende regeerperiode, bijvoorbeeld in de WAO toch een ministelsel zal worden ingevoerd. De VVD'er is verrast door de opmerkingen van De Grave. De staatssecretaris is dan ook mede-auteur van het VVD-verkiezingsprogram uit 1994 waarin wordt gepleit voor het ministelsel. “Het is mogelijk dat in het nieuwe verkiezingsprogram dat ministelsel niet meer voorkomt. Maar dat program is er nog niet”, aldus de VVD'er.

D66-Kamerlid Van Boxtel, vice-fractievoorzitter, is ingenomen met de uitlatingen van De Grave. “Ik heb dat interview met plezier gelezen. Het is ook onze inzet om hoogte en duur van de uitkeringen onaangetast te laten. De Grave komt onze kant op. Er zijn in deze kabinetsperiode in hoog tempo een aantal drastische maatregelen genomen. Laten we nu eerst maar eens kijken of er onterecht slachtoffers zijn gevallen, en zonodig tot reparatie overgaan, alvorens tot nieuwe ingrepen te besluiten.” Van de PvdA-fractie was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

- Commentaar: zie voorpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden