VVD favoriet onder militairen in Uruzgan

Mariniers krijgen laatste instructies voordat zij Kamp Holland verlaten. (FOTO GEORGE MARLET, TROUW)

tarin kowt - – Al in de vertrekhal van vliegbasis Eindhoven komen de Tweede-Kamerverkiezingen ter sprake.

Kolonel Hans Damen spreekt militairen toe die in Uruzgan de terugtrekking van de troepen gaan voorbereiden. De kolonel zegt geen stemadvies te willen geven, „maar ik ga ervan uit dat u bij het stemmen rekening houdt met de gang van zaken rond de missie”.

Het zit veel militairen nog steeds knap dwars dat de missie in Uruzgan door toedoen van de PvdA moet stoppen. Het besluit is genomen „over de ruggen van militairen en burgers die hier werken en de Afghanen zelf”, zegt sergeant Frits misprijzend.

Als militairen (bij volmacht) gaan stemmen, is dat veelal op de VVD, zo blijkt bij rondvraag. Bij de liberale partij zijn de belangen van Defensie het best gewaarborgd, zeggen militairen op Kamp Holland. Bovendien is met de VVD in de regering de kans groot dat Nederland aan een nieuwe missie gaat deelnemen. Kapitein Paul: „Missies zijn het bestaansrecht van de krijgsmacht geworden. Het zou jammer zijn als er een regering komt die daar niks mee doet.”

Veel officieren en onderofficieren hebben voor vertrek naar Uruzgan geregeld dat hun stem vandaag bij volmacht wordt uitgebracht. De 1500 militairen op de bases en posten in Uruzgan zijn al kort na de gemeenteraadsverkiezingen ingelicht over stemmen bij volmacht. Naar het stemhokje gaan, is in Uruzgan niet mogelijk omdat dan de militaire operatie zou komen stil te liggen.

Bij de manschappen leven de verkiezingen veel minder dan bij het kader. „Verkiezingen, dat is wel het laatste waar ik me hier mee bezighoud’’, zegt korporaal Mark op het smoorhete Oostplein, waar de voertuigen van de gevechtseenheden klaarstaan voor patrouilles.

Maandag kwamen in Afghanistan tien Isaf-militairen om het leven. Drie Nederlandse mariniers raakten licht gewond toen tijdens een voetpatrouille in de buurt van buitenpost Tabar een bermbom ontplofte.

„Dan zijn verkiezingen in Nederland wel heel ver weg. Ik heb geen zin om me daarin te verdiepen. Nog een maand, dan ben ik lekker thuis.” Mark heeft zijn moeder gemachtigd om te stemmen. Ze mag zelf weten op welke partij.

Majoor Chris heeft wel een keus gemaakt, voor de VVD, al heeft hij twijfels over het leiderschap van Mark Rutte.

De verkiezingscampagne volgt Chris alleen via het Journaal. „Eerlijk gezegd gebruik ik mijn schaarse vrije tijd liever om met mijn vrouw en kinderen te msn’en.”

Mariniers ergeren zich aan het stopzetten van de missie en mogelijke bezuinigingen op Defensie, „terwijl we hier zulk goed werk verrichten”. Sergeant-majoor Rob: „Partijen beloven veel, totdat ze een coalitie vormen. Dan wordt er weer geschipperd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden