VVD'er Van Rey verdacht van ronselen stemmen

(ANP)

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de Roermondse VVD'er Jos van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is gisteren bevestigd na berichten in Limburgse media. De rijksrecherche heeft volgens de berichten bij de inval in het huis van Van Rey in 2012 een flink aantal kopieën van volmachtformulieren gevonden.

Het OM gaat niet in op de berichten. Advocate Gitte Stevens van Van Rey wilde gisteren tegenoverpersbureau ANP evenmin bevestigen dat volmachten werden verzameld. "Maar ze mogen alles onderzoeken", reageerde ze gisteren. Ze gelooft niet dat er iets strafbaars gevonden zal worden.

Fractievoorzitter Joost van den Akker van de VVD-fractie in Provinciale Staten van Limburg wilde geen commentaar geven op de berichten. Lijsttrekker Dré Peters van de nieuwe Liberale Volkspartij Roermond, ontstaan uit een afsplitsing van de Roermondse VVD-fractie, zegt dat Van Rey niet ronselt en dat nooit heeft gedaan. "Binnen de VVD en binnen de LVR was en is het principe dat je je stem zelf verdient", reageerde Peters.

Jos van Rey (ex-senator en wethouder) werd al verdacht van corruptie, schending van het ambtsgeheim en witwassen. Hij heeft meebeslist over kwesties waarin de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol is betrokken en van wie hij mogelijk smeergeld heeft ontvangen. Ook heeft Van Rey gelekt tijdens de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. In die laatste zaak is de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns veroordeeld tot een taakstraf, nadat uit een afgeluisterd telefoongesprek duidelijk werd dat hij van Van Rey informatie had gekregen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden