VVD'er declareerde te veel in Limburg

Kamerlid Mark Verheijen in opspraak. Hij zal alles terugbetalen.

Opnieuw is VVD-Kamerlid Mark Verheijen in opspraak. Als gedeputeerde in Limburg blijkt hij legio kosten die hij niet voor de provincie maakte, daar toch te hebben gedeclareerd. In totaal zou het gaan om enkele duizenden euro's.

Dat stelt NRC Handelsblad, die de declaraties van Verheijen in de provincie Limburg heeft opgevraagd.

Woordvoerder Europa Mark Verheijen, 28 jaar, was in 2011 en 2012 zestien maanden gedeputeerde in Limburg. Behalve dat was hij ook lid van het VVD-hoofdbestuur. Tegen de regels in liet hij zich met zijn dienstauto vervoeren naar partijbijeenkomsten en declareerde hij bijbehorende hotelovernachtingen voor partijbijeenkomsten bij de provincie. Ook declareerde hij een kilometervergoeding voor ritten die hij met de dienstauto had gemaakt.

Het Kamerlid zelf neemt de zaak niet zwaar op. "Dit raakt me, maar breekt me niet", zegt hij. Hij belooft het te veel ontvangen geld terug te betalen. Het beeld alsof hij een sjoemelende provinciebestuurder zou zijn geweest, vindt Verheijen 'tendentieus'.

Het is niet voor het eerst dat Verheijens omgang met geld ter discussie staat. Eerder leek het erop alsof hij, nog voor hij gedeputeerde was, als wethouder in Venlo, zo'n 10.000 euro had gekregen van projectontwikkelaar Piet van de Pol.

Dat werd door de VVD ontkend. Hoewel Verheijens naam onder een 'bedelbrief' had gestaan, was het geld van Van de Pol bestemd voor de partijkas.

Dezelfde Van de Pol speelt een rol in de kwestie die gisteren aan het licht kwam. Met hem en VVD-partijgenoot Jos van Rey nuttigde Verheijen in 2012 een diner dat ruim 2000 euro kostte. Een kwart van dat bedrag declareerde hij bij de Provincie Limburg. Van Rey en Van de Pol moeten zich dezer dagen voor de rechter verantwoorden voor corruptie.

De zaak-Van Rey komt de VVD, ruim een maand voor de Statenverkiezingen, niet goed uit. De partijnaam was al bezoedeld door René Leegte, het Kamerlid dat zich laatdunkend heeft uitgelaten over de Groningers en hun gasproblemen. Dat nu Verheijen fouten lijkt te hebben gemaakt komt daar in de publieke opinie bovenop.

De partijtop reageerde gisteren dan ook geërgerd. Wat de VVD-leiding betreft is het nieuws overtrokken. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat Verheijen slechts 'een paar fouten' heeft gemaakt.

Zijlstra haalde de Bijbel erbij: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Verheijen is duidelijk niet zonder zonde. Maar hij heeft beloofd het netjes terug te betalen. De zaak wordt wel erg opgeblazen."

Ook premier Rutte vindt de zaak uitvergroot. "Als je honderden ritten maakt voor bepaalde nevenfuncties en je maakt een paar keer een declaratiefout, die wordt vastgesteld en die je terugbetaalt, dan vind ik het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt wat er vandaag in de krant staat", aldus de premier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden