VVD en SP: Pak uitzendbureaus hard aan

Vacatures voor het raam van een uitzendbureau. Beeld anp
Vacatures voor het raam van een uitzendbureau.Beeld anp

Eigenaren van uitzendbureaus die herhaaldelijk de regels overtreden, mogen niet opnieuw een bedrijf in de sector beginnen. Dit vindt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. "Je moet kijken of een veelpleger nog wel een certificaat toekomt." Ook de SP wil de eigenaren van uitzendbureaus die in de fout gaan harder aanpakken. Kamerlid Paul Ulenbelt bepleit een 'beroepsverbod' voor ondernemers die in de fout gaan.

Jelle Brandsma

Uit onderzoek van Trouw bleek afgelopen weken dat ook bedrijven die zijn gecertificeerd nog steeds in de fout gaan. Er is sprake van onder meer te lage betalingen aan uitzendkrachten, het achterhouden van vakantiegeld, het ontduiken van de cao en hoge betalingen voor slechte huisvesting van buitenlandse werknemers.

CNV-bestuurder Maarten Post verklaarde dat certificering vaak werkt als een legitimatie voor het sjoemelen met de regels. De certificering gebeurt via zelfregulering, door particuliere bureaus in de sector. Diverse bronnen geven aan dat de controle op een goede werkwijze onvoldoende is. Het CNV praat vandaag met medewerkers van minister Asscher van sociale zaken.

Hardere aanpak fraude
Asscher schreef in oktober dat verbetering zichtbaar is. Zo zit de belastingdienst bedrijven 'op de huid' die een uitzendbureau failliet laten gaan en de volgende dag een nieuwe firma starten. Ook zijn er voorbereidingen voor een wet om te voorkomen dat frauduleuze eigenaren hun activiteiten met een nieuwe BV voortzetten. "Wij zijn er nog niet", schreef hij. Hij wil in maart beslissen of de zelfregulering van de regels voor uitzendbureaus kan blijven.

SP en VVD zijn het erover eens dat frauderende eigenaren harder aangepakt moeten worden. Maar over het weer in overheidshanden brengen van de certificering verschillen de partijen van mening. Van Nieuwenhuizen: "We moeten op de ingeslagen weg doorpakken. De boetes zijn al opgetrokken. De inspectie van Asscher is volop aan de slag, de branche moet zelf ook stappen zetten."

Uitzendvergoeding
In landen waar de controle bij de overheid zit, gaat het niet beter met naleving van de regels, zegt Van Nieuwenhuizen. Maar het moet wel beter, benadrukt de VVD'er. "De eisen moeten omhoog. Controleurs moeten niet zomaar een lijstje afvinken op een formulier, maar moeten weten hoe het in de sector werkt. Elk half jaar bedenken bedrijven nieuwe trucs. Als je weet wat er speelt, zijn ook de trucs aan te pakken."

"De sector kan zelf niet schoon schip maken", meent daarentegen SP'er Ulenbelt. "Het is tijd voor de herinvoering van de uitzendvergunning." Volgens hem is het tekenend dat de bedrijven die zijn goedgekeurd en een certificaat hebben, bijna net zo vaak in de fout gaan als bedrijven die zonder certificaat werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden