VVD en PVV doen kiezers loze belofte

VVD-staatssecretaris Fred Teeven (justitie).Beeld ANP

VVD-staatssecretaris Fred Teeven (justitie) erkent dat het vrijwel onmogelijk is om een uitzonderingspositie voor Nederland te bedingen in het Europese immigratiebeleid. En dat terwijl dat wel in het VVD-verkiezingsprogramma staat. Ook de PVV belooft haar kiezers een zogeheten opt-out, waardoor Nederland zich niet langer hoeft te houden aan Europese richtlijnen en 'zelf kan bepalen wie er binnenkomt'.

Volgens beide partijen is het belangrijk dat de kansarme immigratie verder teruggedrongen wordt. Dat kan echter niet zomaar, omdat Nederland zich aan het Verdrag van Lissabon dient te houden.

Nederland heeft ooit toegezegd binnen dat verdrag mee te doen met het afsprakenpakket voor 'binnenlandse zaken en justitie'. De Nederlandse ministers van binnenlandse zaken beslissen in Brussel voortdurend mee over nieuwe Europese afspraken. Dan kun je niet zomaar afhaken.

Heel moeilijk
"Ik zie de opt-out in ons verkiezingsprogramma staan", zegt Teeven nu. Hij wijst erop dat zijn partij enkel belooft zich voor een opt-out 'in te zetten'. "Volgens mij beloven alle politieke partijen wel eens dingen." Niettemin bevestigt hij dat het "heel moeilijk te realiseren is, laat ik het maar voorzichtig zeggen. Zoals Leers daar heel veel moeite mee had, zal iedere bewindspersoon daar heel veel moeite mee hebben."

De staatssecretaris doelt daarmee op demissionair minister Gerd Leers (immigratie) die de afgelopen tijd in Europa de boer op ging voor strengere regels omtrent gezinshereniging. Het merendeel van de lidstaten zag niets in zijn plannen waardoor Leers bakzeil haalde.

Het bedingen van een opt-out voor het hele terrein van binnenlandse zaken en asiel is nog moeilijker dan het veranderen van een enkele regeling, zoals Leers wilde. Want voor een opt-out moet het hele Europese verdrag worden herzien en daarmee moeten álle 27 lidstaten instemmen. Bovendien moet de wijziging in alle lidstaten geratificeerd worden.

Oorspronkelijke verdrag
Het openbreken van het verdrag ligt momenteel heel gevoelig. Eenmaal opengebroken, zullen andere landen ook proberen om allerlei wijzigingen door te drukken. Dan is nog maar de vraag wat er van het oorspronkelijke verdrag overblijft. Als het al lukt, duurt het lang en kan het zeker niet 'onmiddellijk' zoals de PVV belooft.

Wil je als land succesvol een uitzonderingspositie verwerven, dan kun je dat beter vooraf regelen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hebben op die manier een opt-out bedongen voor het Europese pakket voor binnenlandse zaken en justitie waardoor ze niet gebonden zijn aan Europese immigratieregels en het vrije verkeer van personen.

Daarover zei Teeven in december vorig jaar al tegen Trouw: "Wij kunnen dat niet. Wij hebben nooit geopteerd voor opt-ins en opt-outs. Wij zitten gewoon met alles in het stelsel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden