VVD en PvdA willen stemming over begroting uitstellen

Informateurs Wouter Bos (r) en Henk Kamp (m) ontvangen de onderhandelaars van de VVD Mark Rutte (3e r) en Stef Blok (2e r) en PvdA-onderhandelaar Diederik Samsom (l) en de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot (4e r) en Coen Teulings (5e r), directeur Centraal Planbureau voor overleg over de vorming van een nieuw kabinet. Beeld ANP
Informateurs Wouter Bos (r) en Henk Kamp (m) ontvangen de onderhandelaars van de VVD Mark Rutte (3e r) en Stef Blok (2e r) en PvdA-onderhandelaar Diederik Samsom (l) en de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot (4e r) en Coen Teulings (5e r), directeur Centraal Planbureau voor overleg over de vorming van een nieuw kabinet.Beeld ANP

VVD en PvdA, die over een coalitie onderhandelen, overwegen de Kamer de komende dagen voor te stellen vooralsnog niet over de begrotingen van de verschillende ministeries voor 2013 te stemmen. Dit meldden bronnen rond de formatie gisteren.

Pas als er een regeerakkoord is en duidelijk is of en zoja hoe de twee partijen de pas vorige week bij de Kamer ingediende begroting willen wijzigen zouden de begrotingen rijp zijn voor stemming. Een officiële bevestiging viel gisteren niet te krijgen.

De Kamer schrapte eerder al de voor deze week geplande Algemene Politieke Beschouwingen. Volgende week worden wel de Financiële Beschouwingen gehouden.

In normale omstandigheden geldt in de Kamer een afspraak dat, als de financiële beschouwingen geweest zijn, de Kamer niet meer kan schuiven tussen begrotingen. Als er daarna bij een begrotingsbehandeling wensen zijn, die worden gesteund door een Kamermeerderheid, dan moet de Kamer binnen die begroting zorgen voor een financiële dekking.

Dit jaar loopt dat door de formatieonderhandelingen allemaal anders. De onderhandelaars hebben met elkaar, zo bevestigen bronnen de ambitie uitgesproken de formatie zo kort te houden dat de Kamer mogelijke wijzigingen voor de begroting voor volgend jaar nog kan behandelen voor de Eerste Kamer zich erover buigt. Bronnen binnen de VVD hielden het er gisteren op dat de formatieonderhandelingen, als alles goed gaat, binnen zes tot acht weken afgerond kunnen worden.

De onderhandelaars van VVD (Rutte en Blok) en PvdA (Samsom en Dijsselbloem) begonnen gisteren aan het einde van de middag aan hun echte onderhandelingen. In de ochtend werden zij en de informateurs Kamp (VVD) en Bos (PvdA) bijgepraat over de situatie rond de economie en de overheidsbegroting door CPB-directeur Koen Teulings, president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, minister van financiën Jan Kees de Jager en de voorzitter van ambtelijke studiegroep begrotingsruimte, Richard van Zwol.

De groep hoge ambtenaren waarschuwde in juni als eerste dat de zorgkosten in 2040 rond 55 procent van alle collectieve uitgaven zouden opslokken. De topambtenaren adviseerden diep in te grijpen in de zorgkosten. De totale bezuinigingsopgave waar een nieuw kabinet voor staat, bedraagt volgens de topambtenaren twintig miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden