VVD en PvdA verdeeld over verbod chemische bestrijdingsmiddelen

Staatssecretaris Sharon Dijksma Beeld EPA

Staatsecretaris Sharon Dijksma wil vanaf 2018 een verbod op chemische bestrijdingsmiddelen. De VVD en het CDA vrezen voor de concurrentiepositie van Nederlandse boeren. De PvdA en bijna de gehele oppositie vinden juist dat Dijksma niet genoeg vaart maakt met het verbod op het gif.

De nota van staatssecretaris Dijksma voorziet in een verbod vanaf 2018 op het professionele gebruik van onkruidbestreidingsmiddelen als glysofaat voor trottoirs en dergelijke. Helma Lodders van de VVD noemt het plan van Dijksma op Twitter 'een farce'. Ze roept op tot het afschaffen van het plan en samen met de sector op zoek te gaan naar alternatieven. Lodders vreest voor de concurrentiepositie van de land- en tuinbouwsector.

Ook Jaco Geurts van het CDA vindt dat het kabinet overdrijft. Hij vraagt zich af waarom Nederland roomser moet zijn dan de paus en boeren en tuinders strenger aanpakt dan Europese richtlijnen voorschrijven.

Gifvrij groenbeheer
Lutz Jacobi van de PvdA wil juist dat Dijksma een tandje bijzet om sneller over te schakelen op duurzame bestrijdingsmiddelen. Ze kreeg daarvoor steun van bijna de voltallige oppositie.

Esther Ouwehand van de PvdD benadrukte dat Nederland bij de drie landen met het meeste gifgebruik per hectare hoort. "De grote problemen voor de biodiversiteit, de kwaliteit van ons water en de volksgezondheid die dit zich met dit meebrengt, worden volstrekt onvoldoende aangepakt door het kabinet."

Over de angst van de VVD en het CDA over de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren zei Carla Dik-Faber van de Christenunie dat 'de concurrentiepositie juist sterker wordt als men innovatief een extra stapje zet'. Ook Gerard Schouw van D66 vindt de angst voor de concurrentiepositie overbodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden