'VVD en PvdA schaffen de basisbeurs af'

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl langstudeerders opgelucht adem kunnen halen, zijn aankomend studenten de klos. PvdA en VVD zouden een akkoord hebben bereikt over het afschaffen van de basisbeurs per 1 september 2014, meldt de NOS. Dat kost studenten die niet meer bij hun ouders wonen zo'n drieduizend euro per jaar.

De Landelijke Studenten Vakbond was blij met het afschaffen van de langstudeerboete, maar dat gevoel heeft inmiddels plaatsgemaakt voor woede, zegt vicevoorzitter Karlijn Ligtenberg. "Nu is de langstudeerboete eindelijk weg, maar er komt iets veel ergers voor in de plaats."

PvdA en VVD hadden overigens al in hun verkiezingsprogramma's opgenomen dat zij de basisbeurs willen vervangen door een leenstelsel.

De maatregel zou alleen voor nieuwe studenten gelden. Een studielening wordt tegen een gunstig rentetarief verstrekt en hoeft alleen te worden terugbetaald wanneer afgestudeerden een baan hebben, aldus de uitgelekte plannen waarnaar de NOS verwijst.

Gistermiddag nam de Tweede Kamer een deelakkoord van PvdA en VVD over de begroting van 2013 aan. Daarin staat onder meer dat de langstudeerboete van 3063 euro met terugwerkende kracht wordt afgeschaft. Hoewel de wet pas in november gewijzigd kan worden, mogen hogescholen en universiteiten van Zijlstra per direct stoppen met het innen van de boete. In een brief verzoekt hij hen "alles in het werk te stellen" om reeds betaalde boetes uiterlijk 1 december terug te storten.

Universiteiten zullen studenten die in termijnen betalen, deze maand al niet meer aanslaan. Ook hogescholen stoppen daar zo snel mogelijk mee. Een woordvoerster van de HBO-raad kan echter niet garanderen dat dit al voor de eerstvolgende betalingstermijn - eind oktober - lukt.

Sinds 1 september moesten studenten die meer dan één jaar vertraging opliepen tijdens hun bachelor- of masteropleiding, de boete betalen. Om hoeveel studenten het precies gaat is onduidelijk: schattingen lopen uiteen van 40.000 tot 60.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden