VVD en PvdA samen verder: Vertrouwen in samenwerking

Henk Kamp rondt verkenningen af CDA verdeeld over meeregeren

Binnen een week van 'links gevaar' en 'rechts rotbeleid' naar 'vertrouwen' en 'vruchtbare samenwerking'. Op de dag dat de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag presenteerde, leek de campagneretoriek van de twee grootste kemphanen ineens heel ver weg. Zowel VVD-leider Mark Rutte als PvdA-leider Diederik Samsom schoof gisteren aan bij verkenner Henk Kamp (VVD), om oriënterend te spreken over de formatie van een nieuw kabinet.

Kamp ontving beide partijleiders in de ochtend afzonderlijk, en 's middags gezamenlijk. De conclusie van dat laatste gesprek, in de woorden van Rutte: "We hebben er beiden vertrouwen in dat de gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking tussen onze partijen."

Die boodschap van wederzijds vertrouwen zal de belangrijkste bevinding zijn van het verkennende onderzoek dat Kamp uiterlijk morgenochtend, maar wellicht al vandaag aan de Tweede Kamer presenteert. Vervolgens debatteert de Kamer donderdag in nieuwe bezetting over de bevindingen van Kamp, al zit er door de verkiezingsuitslag weinig spanning meer op: VVD en PvdA hebben samen een Kamermeerderheid. Bovendien, afgaande op de reacties van de lijsttrekkers die eind vorige week met de VVD-verkenner spraken, zijn de meeste partijen het erover eens dat het initiatief voor de informatieronde bij de twee partijen behoort te liggen.

Die steun in het parlement is Rutte en Samsom niet ontgaan. Beiden spraken na hun individuele gesprek met Kamp over een 'groeiend draagvlak' voor de combinatie VVD-PvdA. "Ook in mijn eigen partij", aldus Rutte. Over het eventuele aanschuiven van een derde of zelfs vierde partij bij de komende informatieronde wilden de drie heren gisteren niets loslaten. Pas na het Kamerdebat van donderdag zullen de inhoudelijke verschillen tussen de partijen in de gesprekken aan bod komen.

Tijdens het debat wijst de Kamer in ieder geval een informateur van VVD-huize aan. Verkenner Kamp is daarvoor een belangrijke kandidaat. Of er daarnaast ook nog een PvdA-informateur wordt aangesteld, is vooralsnog niet duidelijk.

Van alle partijen is de Socialistische Partij van fractieleider Emile Roemer het minst te spreken over de aanstaande samenwerkingspoging tussen VVD en PvdA. "Als Samsom een coalitie met de VVD gaat vormen, dan wordt de linkse kiezer bedrogen", liet SP-senator en campagneleider Tiny Kox gisteren nog in Trouw optekenen. Samsom pleitte er vorige week tijdens zijn eerste ontmoeting met Kamp nog voor om de SP bij de gesprekken te betrekken. Rutte wees dat echter onmiddellijk af.

Het CDA-partijbestuur boog zich gisteravond onder meer over de vraag of de fractie actief mee moet doen aan de vorming van een kabinet of dat nu al gekozen moet worden voor de oppositie. Onder lokale bestuurders van de partij is een stroming die nu al uitgesproken wil hebben dat het CDA niet meedoet in een coalitie. Anderen willen de mogelijkheid vooralsnog niet onmiddellijk blokkeren. In kringen rond het partijbestuur werd er gisteren op gewezen dat de beslissing om deel te nemen aan een kabinet in eerste instantie is voorbehouden aan de fractie in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden