VVD en PvdA gaan snel: over 2013 zijn ze het al eens

Partijen geven en nemen allebei Compleet regeerakkoord nog lang niet af

WILFRIED VAN DER BLES EN LEX OOMKES

Niks geen uitstel van stemmingen over begrotingen. VVD en PvdA gaan zo snel met hun pogingen een coalitie te vormen, dat zij het er al over eens zijn wat er in 2013 moet gebeuren. Nu moeten ze het nog eens worden over de drie jaar daarna.

Het gisteren tussen de twee coalitiepartners gesloten deelakkoord voor 2013 betekent dat de Kamer de komende maanden in normaal tempo de begroting kan afhandelen. Enig verschil: twee fracties weten al dat zij een Kamermeerderheid achter zich hebben voor de wijzigingsvoorstellen die zij zullen indienen. Dat een CDA-minister van financiën dit allemaal moet accepteren is niet meer dan een pikant detail.

In de opdracht voor de informateurs had de Kamer al gesteld dat er zo snel mogelijk duidelijkheid diende te worden gegeven over de begroting voor volgend jaar. Aanvankelijk overwogen VVD en PvdA om tijd te winnen en de Kamer voor te stellen de begrotingen wel te behandelen, maar de stemmingen tot het laatst mogelijke tijdstip uit te stellen. De snelheid van de onderhandelingen heeft echter ook in die partijen de stoutste verwachtingen overtroffen.

"Je moet elkaar iets gunnen", stelde VVD-leider Mark Rutte gisteren bij de presentatie van het deelakkoord. Even afgezien van de forenzentax en van de langstudeerboete, waar beide partijen vanaf wilden, is er inderdaad over en weer gegeven en genomen. De PvdA is er mee akkoord gegaan dat het overheidstekort ver onder de drie procent teruggebracht wordt, wat voor de VVD een eis was. Anderzijds heeft de VVD toegestaan dat de lagere inkomens toch eerder met pensioen kunnen zonder dat het hen een korting op de AOW oplevert.

Voor PvdA-leider Diederik Samsom is dat laatste een belangrijke wijziging op het vijf-partijenakkoord uit april. "Dit akkoord is veel socialer dan het Lente-akkoord. Dit is geen akkoord van PvdA of VVD, dit is een akkoord van beide partijen gezamenlijk." De PvdA staakt met dit akkoord ook het verzet tegen de btw-verhoging die gisteren inging.

Zowel Rutte als Samsom straalde gisteren tevredenheid en, zo men wil, trots uit. Beiden hielden zich wel op de vlakte bij de vraag of er nu ook een regeerakkoord voor de volledige kabinetsperiode uit de onderhandelingen zal rollen.

Er liggen een paar behoorlijk grote onderwerpen, waarover VVD en PvdA diep verdeeld zijn. Over de betaalbaarheid van de zorg, hervormingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid wordt in dit deelakkoord niet gesproken. Een versoepeling van het ontslagrecht stond niet in de plannen voor 2013, kon Samsom gisteren terecht zeggen.

In sommige media sijpelden gisteren berichten door dat de onderhandelende partijen zouden mikken op een volledig regeerakkoord binnen één à twee weken. "Dat is echt veel te snel", temperde Rutte de verwachtingen. Samsom herhaalde nog eens het mantra dat deze formatiepoging kennelijk beheerst: "Laten we proberen grote stappen te zetten en elkaar iets gunnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden