VVD en PvdA blijven botsen over klimaat

Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) komen samen met een klimaatwet. Beeld ANP
Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) komen samen met een klimaatwet.Beeld ANP

Het klimaat zorgt deze week voor een ouderwetse botsing tussen de coalitiegenoten VVD en PvdA. De partijen zijn hopeloos verdeeld over het  sluiten van kolencentrales en het invoeren van een klimaatwet. Met de plannen van de PvdA 'wordt Nederland armer en de wereld nog steeds warmer', zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Bart Zuidervaart

Het jongste meningsverschil gaat over het plan van PvdA-leider Diederik Samsom om, samen met zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver, een klimaatwet te maken.

Dit linkse verbond moet leiden tot een dwingend milieubeleid. Geen vrijblijvende, maar harde, wettelijk vastgelegde afspraken om opwarming van de aarde zoveel mogelijk af te remmen. Klaver noemt hun initiatief 'een klein sneeuwballetje', dat veel steun van de Kamer nodig heeft om groot genoeg te worden.

De klimaatwet kwam in 2008 al in de Kamer ter sprake, maar kon sindsdien nooit op warme belangstelling van de partijen rekenen. Ook niet van de PvdA. Maar de tijden zijn veranderd. Volgende week begint de belangrijke klimaattop in Parijs, waar de wereld een nieuw, juridisch bindend akkoord hoopt te sluiten. "De urgentie is toegenomen", zegt Samsom.

Eensgezind
Nederland zal zich tijdens de klimaattop scharen achter de inzet van de Europese Unie: een reductie van de CO2-uitstoot van 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

Samsom zei dinsdagavond in een Kamerdebat ter voorbereiding op de klimaattop: "Europa moet nu eensgezind optrekken." Maar de PvdA-leider wil eigenlijk meer. In zijn klimaatwet komt te staan dan de reductie in 2030 55 procent moet zijn. En daar vindt de PvdA de coalitiepartner op haar weg.

Zijlstra relativeert de rol van Nederland rond het internationale klimaatprobleem: "Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken." Immers, Nederland is 'verantwoordelijk voor 0,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot'. De VVD vreest dat bedrijven door strenge milieuregels de grens over worden gejaagd, een angstbeeld voor de liberalen.

Traditioneel
Zo blijven VVD en PvdA, haast traditioneel, botsen over het klimaat. De sociaal-democraten moeten niet alleen de liberale Kamerfractie zien te overtuigen van hun plannen, maar ook minister Henk Kamp, verantwoordelijk voor energie. De VVD'er keerde zich dinsdagochtend vanuit Iran, waar hij op handelsmissie is, tegen het voorstel om uiterlijk in 2025 alle kolencentrales te sluiten.

Ook premier Rutte liet 's avonds in het debat doorschemeren dat hij dit een onhaalbaar plan vindt. Het gevolg kan zijn, schetste de premier, dat Nederland het nog viezere bruinkool moet importeren vanuit Duitsland. Rutte: "En de VVD'er in mij maakt zich ook zorgen over de kosten." Er dreigen enorme schadeclaims van energiebedrijven als ze hun kolencentrales verliezen.

De premier kan zich voorstellen dat de komst van een klimaatwet 'een rol speelt bij de formatie' van een volgend kabinet. Aan die hoop zal de PvdA zich moeten vasthouden, hoe klein die ook is gezien de huidige peilingen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken. Beeld ANP
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden