'VVD en PvdA als sumoworstelaars tegenover elkaar'

D66-lijsttrekker Thom de Graaf tijdens het tv-debat van Nieuwsuur in de Eerste Kamer.Beeld anp

De regeringspartijen VVD en PvdA staan als twee sumoworstelaars tegenover elkaar: er is veel kracht maar weinig beweging. Dat zei D66-lijsttrekker Thom de Graaf vandaag in een televisiedebat bij Nieuwsuur in aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart. Aan het debat deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen voor de Eerste Kamerverkiezingen mee.

De Graaf riep de coalitie op keuzes te maken in de discussie over een nieuw belastingstelsel. Het kabinet moet 'niet op z'n handen zitten' en zorgen voor lagere lasten op arbeid, aldus De Graaf. Om dat mogelijk te maken zou het kabinet de stijging van de rijksuitgaven moeten beperken, bijvoorbeeld door de ambtenarensalarissen twee jaar op de nullijn te zetten.

Ook het CDA wil bezuinigen, bijvoorbeeld door de ambtenarensalarissen te bevriezen. CDA-lijsttrekker Elco Brinkman kondigde aan goede voorstellen te zullen steunen, maar slechte niet. Er moet een goed belastingplan komen en de pensioenplannen en veiligheidsmaatregelen van het kabinet moeten verbeterd worden. VVD-lijsttrekker Loek Hermans zei tegen Brinkman dat die beter constructief mee kan doen dan zijn eigen verkiezingsprogramma voor te lezen.

Hermans en ook PvdA-lijsttrekker Marleen Barth benadrukten in het debatje over werkgelegenheid dat de economie aantrekt, de werkloosheid daalt en het aantal vacatures stijgt. Volgens Tiny Kox (SP) zijn er juist meer dan een half miljoen banen verloren gegaan en hebben de 600.000 werklozen niets aan de fabels van de PvdA en VVD.

Beeld anp

'Slappe hap'

De PVV staat net als in de Tweede Kamer ook in de Eerste Kamer alleen wat betreft de aanpak van jihadisme en de terreurdreiging. PVV-senator Marjolein Faber noemde de maatregelen van het kabinet 'een slappe hap'. Ook het CDA vindt wat het kabinet nu doet, niet voldoende. Haatzaaiende uitingen moeten harder worden aangepakt, vindt Brinkman.

GroenLinks-senator Tineke Strik ergert zich juist aan de drang die zij ziet bij veel partijen voor meer repressie en beperkingen van vrijheden. Zij wil onder meer via jeugdzorg voorkomen dat jongeren geïsoleerd raken en dan radicaliseren.

Elco Brinkman en Tineke Strik.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden