VVD en CDA strijden om Den Haag

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag: Harm Bruins Slot, Ton Rombouts of toch Jozias van Aartsen? De landelijke politiek kijkt over de schouder van de Haagse gemeenteraad mee.

Een ’gepassioneerd bestuurder’ moet het zijn. Een boegbeeld voor alle Hagenaars. Iemand die een ambassadeursrol vervult voor de stad van recht, vrede en veiligheid. Een dosis humor is verplicht.

Wie de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Den Haag bekijkt, ziet een veeleisende stad. Hij moet Wim Deetman opvolgen.

De procedure vindt plaats in alle beslotenheid; de vertrouwenscommissie voert momenteel geheime gesprekken met de sollicitanten. Er komt geen referendum, maar een voordracht door de gemeenteraad en een benoeming door de Kroon.

Afgaande op het geruchtencircuit, zou CDA’er Gerd Leers (burgemeester van Maastricht) op enig moment in beeld zijn geweest. Partijgenoot en Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer werd vaak genoemd, maar hij wil niet. Net als de commissaris van de koningin in Overijssel, Geert Jansen (ook CDA). Hij is benaderd door zijn partij, maar heeft bedankt.

Goed ingevoerde bronnen op het stadhuis en rond de partijtoppen noemen drie overgebleven kandidaten. De christen-democraat Harm Bruins Slot, de scheidend bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, is in de race. Ervaring genoeg; hij is vier keer eerder burgemeester geweest. Ook Ton Rombouts heeft bestuurlijke bagage in overvloed. De CDA’er is sinds 1996 burgemeester van Den Bosch.

De VVD heeft met Jozias van Aartsen een zware kandidaat voor de post in Den Haag, van oudsher een CDA-stad. De partijprominent heeft een groot netwerk en kent de weg in de diplomatieke wereld.

Gezien de krachtsverhoudingen in de Haagse gemeenteraad, ligt het voor de hand dat de PvdA de burgemeester levert. Maar er zit bij de laatste drie kandidaten geen enkele sociaal-democraat. Dat is tekenend.

De verhoudingen in de gemeenteraad mogen dan tegenwoordig doorslaggevend zijn voor de kleur van de eerste burger, bij de vier grote steden spelen landelijke politieke overwegingen nog altijd een grote, mogelijk doorslaggevende rol.

De PvdA heeft van de vier al Amsterdam (Job Cohen) en Utrecht (de kersverse burgemeester Aleid Wolfsen).

Dit maakt een PvdA-burgemeester in Den Haag onmogelijk. Ervan uitgaande dat de VVD-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten door een partijgenoot wordt opgevolgd en dat Den Haag als sinds jaren een CDA-burgemeester heeft, maakt een christen-democraat de meeste kans.

Goed ingelichte bronnen melden dat fractievoorzitter Van Geel gelobbyd heeft voor een benoeming van Maria van der Hoeven, de huidige minister van economische zaken. Dat zij niet gesolliciteerd heeft, geeft aan dat Van Geel nul op het rekest gekregen heeft.

Binnen de vertrouwenscommissie is inmiddels een sterke voorkeur voor Jozias van Aartsen. Sinds zijn inmiddels vermaarde rede in de Kamer over Nederland als een New York aan de zee, geniet Van Aartsen ook in Haagse gemeentekringen een zekere faam.

Bovendien heeft de liberaal, als oud-minister van buitenlandse zaken, ervaring met de diplomatie. Dat komt mooi uit in een stad die zich wil profileren op haar internationale status.

Het is overigens geen vanzelfsprekendheid dat de nieuwe burgemeester tussen de huidige kandidaten zit. Deetman had in 1996 aanvankelijk niet gesolliciteerd naar de functie. Pas nadat de vertrouwenscommissie niet tevreden was over de toenmalige sollicitanten en Deetman actief werd benaderd, was hij daartoe bereid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden