VVD en CDA: Moskee aanpakken

AMSTERDAM - Niet alleen het fonds Al-Haramain in Amsterdam moet worden aangepakt, maar ook de daaraan gelieerde Amsterdamse moskee El Tawheed, vinden de VVD en het CDA in de Tweede Kamer.

VVD-kamerlid Wilders wil dat El Tawheed wordt gesloten en de daaraan verbonden Egyptische imam, Mahmoud el Shershaby, uitgezet. Dit, nu de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië de Nederlandse vestiging van het Saoedische fonds Al-Haramain ervan beschuldigen dat die geld geeft aan Al-Kaida. De moskee El Tawheed is het vestigingsadres van Al-Haramain en imam El Shershaby is de vertegenwoordiger van het fonds in Nederland.

CDA-kamerlid Sterk wil dat het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek start naar de moskee en daarbij ook de financiën doorlicht. Zij wijst erop dat de moskee nu al voor de zoveelste keer in opspraak is. Eerder gebeurde dat onder meer door de verspreiding van teksten tegen Joden, vrouwen en homo's.

Wilders noemt het 'naïef' dat Nederland niet eerder optrad. Tegelijk vindt hij dat ambassadeur Waleed el Khereiji van Saoedi Arabië 'een lading boter op het hoofd heeft'. De ambassadeur zegt dat hij Nederland al een jaar terug liet weten dat Saoedi-Arabië buitenlandse activiteiten van Al-Haramain had verboden. Wilders: ,,Er is vanuit Saoedi-Arabië lang, soms via ambassades, geld gevloeid naar dergelijke clubs.''

M. Cheppih, directeur van de Moslim Wereld Liga in Tilburg, vindt dat de Saoedische overheid haar oren laat hangen naar de wensen van Amerika. De Liga zegt zich bezig te houden met liefdadigheid, maar bedrijft volgens de inlichtingendienst AIVD radicale zending. Ambassadeur El Khereiji suggereert dat de Liga net als alle Saoedische fondsen wordt opgeslokt door een Saoedisch overheidsorgaan, om het toezicht te verbeteren. Cheppih: ,,Het geld blijft toch wel stromen.''

Naar verwachting stuurt minister Remkes van binnenlandse zaken vandaag een rapport naar de Tweede Kamer over Saoedisch geld in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden