VVD en CDA: Actie tegen oppikken bootmigranten

TROUW

Een deel van de Tweede Kamer wil actie ondernemen tegen organisaties die voor de Libische kust migranten oppikken. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vroeg gisteren aan minister van buitenlandse zaken Bert Koenders om een Nederlands of Europees onderzoek naar hun activiteiten. De private reddingsschepen pikken Afrikanen op die met weinig zeewaardige bootjes vanuit Libië koers zetten richting Europa, en brengen hen vervolgens naar Italië.

Een openbaar aanklager in de Italiaanse stad Catania zei vorige week al dat hij de hulporganisaties gaat onderzoeken. Mogelijk zouden zij direct contact onderhouden met mensensmokkelaars over locatie en tijdstip om mensen op te pikken. Daarnaast ontvangen zij mogelijk geld van de mensensmokkelaars, in wier verdienmodel de hulporganisaties een belangrijke rol spelen. Alleen dankzij externe hulp kunnen de smokkelaars hun klanten beloven dat zij in een rubberbootje uiteindelijk Italië wel halen. De bootjes worden vaak net buiten de Libische territoriale wateren opgepikt. Enkele Nederlandse hulporganisaties ontkenden vorige week overigens enige banden met smokkelbendes te hebben.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil ook optreden tegen Nederlandse hulporganisaties die voor de Libische kust actief zijn. Hij noemde hun werkzaamheden gisteren 'een schande'. Ten Broeke wil kijken of de organisaties strafrechtelijk zijn aan te pakken, of dat subsidies kunnen worden ingetrokken.

Koenders wil voorlopig geen stappen ondernemen. Hij zei dat de Italiaanse justitie nog geen officieel strafrechtelijk onderzoek is begonnen, maar slechts een oriënterend onderzoek doet. Hij vond sommige Kamerleden te snel met conclusies.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden