VVD eist inzet werklozen in seizoensarbeid

Werkzoekenden kijken rond bij Maarel Orchids tijdens een rondleiding in de kas. Beeld anp
Werkzoekenden kijken rond bij Maarel Orchids tijdens een rondleiding in de kas.Beeld anp

De VVD wil dat gemeenten beter hun best doen om werklozen aan het werk te zetten in seizoensarbeid zoals de glas- en tuinbouw. De liberalen noemen het 'onbestaanbaar'  dat gemeenten op dit punt juist de moed lijken op te geven.

Tweede Kamerleden Sjoerd Potters en Malik Azmani reageren op onderzoek van Trouw, waaruit blijkt dat seizoensarbeid niet meer op grote schaal wordt ingezet om de werkloosheid te bestrijden. Gemeenten en sociale diensten hebben hun ambities op dit vlak naar beneden bijgesteld. Potters en Azmani willen van de PvdA-bewindslieden Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) weten wat zij hier aan gaan doen.

Moed opgegeven
Potters: 'Gemeenten lijken de moed op te geven om onwillige en vaak langdurig werklozen uit de kaartenbak te halen en aan het werk te zetten. Wat de VVD betreft onbestaanbaar. Er zitten zo'n 400.000 mensen in de bijstand. Gemeenten krijgen per jaar bijna 2 miljard euro om deze mensen aan een baan te helpen. Kom dan als gemeente niet aan met het argument dat je het niet echt ziet zitten, en dat in deze tijd van hoge werkloosheid.'

Hij stelt voor dat gemeenten de bijstandsuitkering intrekt van onwillige uitkeringsgerechtigden die 'zomaar op de bank blijven zitten als er werk voor handen is'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden