VVD dwingt integriteit af met strengere gedragsregels

Schijn van belangenverstrengeling? Meld het bij nieuwe commissie

Het VVD-partijbestuur gaat met een pakket interne gedragsregels afdwingen dat VVD-politici in alle bestuurslagen zich integer gedragen. VVD'ers zullen moeten accepteren dat hun partij zich meer gaat bemoeien met hun gedrag.

Voorzitter Benk Korthals legt komend weekeinde tijdens het VVD-partijcongres die nieuwe regels aan zijn leden op. Bijbanen worden niet strikt verboden, maar het partijbestuur dringt wel aan op zoveel mogelijk terughoudendheid bij het aannemen van nevenfuncties.

Bij twijfel over VVD-bestuurders, wanneer die de schijn wekken van belangenverstrengeling, kunnen alle liberalen voortaan terecht bij de permanente commissie integriteit, die het partijbestuur in het leven roept. Die commissie wordt geleid door Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State, ex-Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër. Over de meldingen bij de integriteitscommissie zegt Korthals: "Ik zie dat niet als klikken. Het betekent dat je integriteit en je gedrag als VVD-bestuurder altijd bespreekbaar zullen zijn. We willen permanent openlijk discussiëren over wat wel en niet kan".

Alle VVD-politici, van de minister-president tot gemeenteraadsleden, moeten bovendien voortaan tevoren hun handtekening zetten onder 'vuistregels' voor integer gedrag. Zo beloven VVD-kandidaatbestuurders onder meer dat ze transparant zullen zijn over declaraties, zorgvuldig omgaan met informatie die ze krijgen en dat ze voorzichtig zullen handelen op het grensvlak tussen privé- en publiek belang.

De aankondiging van de integriteitsregels komt in een periode dat er veel irritatie in de partij is ontstaan over de Roermondse politicus Jos van Rey, tegen wie een justitieel onderzoek loopt wegens corruptie. Onder druk van het partijbestuur heeft de afdeling Roermond het voornemen opgeschort om Van Rey toch weer op de kandidatenlijst te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Vorig jaar ontstond ook commotie over belangenverstrengeling bij de Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Daarom besloot het partijbestuur destijds een onderzoek naar striktere afspraken.

Een behoorlijk deel van de VVD roept om strenger optreden tegen bijbanen en riskant gedrag. Aan de andere kant liggen strenge regels per definitie moeilijk in een liberale partij. Korthals: "Toen de partij groeide en vaker onder een vergrootglas lag, beseften we dat we iets dergelijks moesten opstellen."

Komende vrijdag in Trouw een interview met VVD-voorzitter Benk Korthals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden