'VVD doet principes in de uitverkoop'

PvdA-fractievoorzitster in de Eerste Kamer Marleen Barth (midden), lijsttrekker van GroenLinks,Tof Thissen (L) en PvdA-fractievoorzitter Job Cohen (rechts) kijken maandag op een telefoon naar de uitslagen van de Eerste Kamerverkiezingen in de Eerste Kamer.Beeld ANP

INTERVIEW - Het gaat Marleen Barth om de inhoud. Ze zal het kabinetsbeleid kritisch gaan bekijken. Maar als leider van de grootste oppositiepartij in de Eerste Kamer, is de PvdA'er niet van plan om het het kabinet makkelijk te maken.

Wat vindt u van de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen?

"De uitslag is conform wat de kiezers hebben gestemd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Ik ben blij dat het kabinet met deze uitslag niet zomaar door kan gaan met het beleid.

"Oppositie en coalitie zijn twee gelijke blokken geworden. Het kabinet wordt gedwongen bij voorstellen op zoek te gaan naar een breder draagvlak in de Kamer."

Vanuit de regering is het toch plus één, de zetel van de SGP?


"Het is kwalijk dat de coalitie zo afhankelijk wordt van de SGP. Ik begrijp niet dat de VVD zijn liberale principes zo in de uitverkoop doet. Maar dat ze de SGP aan hun kant hebben, betekent niet dat ze altijd meteen op die partij kunnen rekenen.

"Ze zullen echt op zoek moeten gaan naar een breder draagvlak."

Dus u verwacht handreikingen van het kabinet?


"Ze hebben een smalle, onzekere basis voor hun beleid, het kan niet anders dan dat ze handreikingen moeten gaan doen. Ze kennen het PvdA- partijprogramma. Mijn hart is niet moeilijk te winnen."

Dat klinkt alsof u vooral politieke afwegingen gaat maken?

"Wij maken evenwichtige afwegingen. Kijk naar de houding van de PvdA in de kwestie rond Griekenland."

De PvdA heeft een aantal stemmen aan andere partijen gegeven, u doet dus zelf een handreiking richting andere oppositiepartijen?

"Ik ben blij dat we de tegenstellingen binnen de oppositie hebben kunnen overbruggen. We hebben die stemmen vooral aan andere partijen gegeven om te zorgen dat er geen zetels verloren zouden gaan aan de coalitie. We zijn daar gewoon eerlijk in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden