'VVD, denk eens na over wat liberalisme inhoudt'

Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

De grootste partij van ons land lijkt onverwoestbaar. Maar wat drijft de VVD eigenlijk? Partij-intellectuelen moeten een liberale langetermijnsvisie formuleren, schrijft het blog De Dagelijkse Standaard.

Robin de Wever

Het CDA en de PvdA buigen zich noodgedwongen opnieuw over hun gedachtegoed. Ondertussen, schrijft blogger 'Sven' van de Dagelijkse Standaard, liggen de liberalen al maanden op kop in de peilingen. Op het rechts georiënteerde opinieblog waarschuwt hij de premier dat diens partij niet in mag dommelen.

Bezielend verband
De liberalen hebben hun succes misschien niet zozeer te danken aan zichzelf, maar vooral aan de gebreken van andere partijen. Een VVD-stem is misschien vooral een stem tégen de andere partijen. 'Na het wegstrepen van de andere opties bleef voor veel kiezers de VVD over. Niet echt een basis voor structureel succes.'

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne hamerde Rutte vooral op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Een leuke eerste aanzet, vindt 'Sven'. Maar hij laat een veel belangrijkere vraag onbeantwoord. 'Wat bindt ons als burgers van Nederland? Met andere woorden: wat is het bezielend verband onder het liberalisme?'

Multireligieus
'Het (welbegrepen) eigenbelang is immers te dun om een samenleving op te baseren, maar het grote probleem is dat de liberale traditie er (verder) zo weinig over zegt. Omdat de liberale oerdenkers in homogeen christelijke samenlevingen leefden, was het voor hen geen issue. In een multireligieuze samenleving als de onze is één religie als bezielend verband echter een illusie.'

VVD'ers moeten nieuwe ideeën formuleren, maar hoeven het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. De Franse politiek filosoof Alexis de Tocqueville biedt volgens hem een aanknopingspunt. Misschien kunnen de liberalen zich op 'sterk beleefd patriottisme' werpen.

Anti-intellectualisme
In ieder geval moet de partij genezen van zijn anti-intellectualisme. Waar de VVD zich vroeger liet inspirern door denkers als Frits Bolkestein, Paul Cliteur en Gerry van der List, overheerst nu onder meer pragmatisme en gebrek aan belezenheid.

Diezelfde Bolkestein waarschuwt overigens in een onlangs verschenen boek voor het gevaar van 'intellectuelen zonder levenservaring'. Rutte werd onlangs door D66-Kamerlid Boris van der Ham verweten dat hij zijn 'favoriete filosoof' Karl Popper niet serieus neemt.

Hoe het precies verder moet, weet het blog niet. In ieder geval is het formuleren van een langetermijnsvisie 'belangrijker dan de zoveelste met bier en bitterbalen overladen borrel'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden