Bloeddonatie

VVD, D66 en GroenLinks: laat monogame homo's ook bloed geven

null Beeld RV
Beeld RV

Homo’s moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben, vinden VVD, D66 en GroenLinks. Ze willen dat de bloedbank homo’s die monogaam leven niet langer weert, en vragen het kabinet om te onderzoeken of dat kan.

Homo’s moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben, vinden VVD, D66 en GroenLinks. Ze willen dat de bloedbank homo’s die monogaam leven niet langer weert, en vragen het kabinet om te onderzoeken of dat kan.

Bloedbank Sanquin neemt geen bloed af van mannen die de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man. Er is een flink grotere kans dat zulke donoren besmet zijn met bijvoorbeeld hiv of hepatitis. Maar die voorzorgsmaatregel discrimineert oppassende homo’s, vinden de drie partijen. Ze willen dat de bloedbank voortaan alleen mensen weert die zich riskant gedragen.

Belangenorganisatie COC Nederland is blij met de voorstellen. “Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren”, aldus de organisatie.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet onderzoeken of donorbloed veilig blijft als Sanquin in het vervolg zo gaat selecteren, zeggen de drie partijen, die zicht hebben op een Kamermeerderheid. Maar de minister zag daar tot dusver geen heil in. Hij wijst erop dat nog geen enkel land op die manier werkt. En aan het gevraagde onderzoek zouden niet alleen veel praktische, maar ook ethische bezwaren kleven.

Wachttermijn

Bruins vindt het “jammer” dat homo’s worden uitgesloten, maar “de veiligheid van patiënten staat voorop”, zei hij eerder. Hij stelt dat Sanquin hun al zover mogelijk tegemoet komt en wijst erop dat de bloedbank afgelopen jaar de wachttermijn voor mannen die seks hebben met mannen heeft teruggebracht van een jaar tot vier maanden. “Sanquin volgt nauwgezet de internationale ontwikkelingen op dit gebied en doet waar mogelijk onderzoek.”

GroenLinks en de beide regeringspartijen willen vaart maken met het onderzoek. Ze vragen daarom ook om een planning.

Sanquin is op zoek naar meer mannelijke donoren. Er geven nu meer vrouwen dan mannen bloed. De bloedbank trekt graag een afspiegeling van de bevolking. Mannen kunnen bovendien vaker doneren dan vrouwen.

Lees ook:

Gezocht door de bloedbank: bloed van buiten West-Europa

Bloedbank Sanquin is druk op zoek naar meer bloeddonoren met een Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. De bloedgroepen van deze minderheden wijken iets af van die van West-Europese donoren en daardoor is er een tekort aan bloed voor patiënten uit de Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap.

De bloedbank probeert een nieuwe groep te verleiden bloeddonor te worden: online gamers

Bij de bloedbanken van Sanquin melden zich niet zoveel jonge mannen. De gemiddelde donor is 43 jaar oud en hoewel dat voor de kwaliteit van het donorbloed prima is, wil de organisatie zich wel verzekeren van nieuwe aanwas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden