VVD-coryfee Loek Hermans treedt af als senator na Meavita-debacle

Beeld anp

Loek Hermans treedt na het Meavita-debacle af als senator van de VVD. De vroegere top van het failliete thuiszorgbedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid, oordeelden de rechters van de Ondernemingskamer in Amsterdam eerder vandaag. Hermans was voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Meavita.

Vakbond FNV had de zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd. De rechters hadden scherpe kritiek op Hermans. Zo heeft hij andere commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd", aldus de rechters. Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

De uitspraak en de felle kritiek van de Ondernemingskamer waren halverwege de middag aanleiding voor Loek Hermans om zijn vertrek aan te kondigen uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was.

Miljoenenschuld
Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten. De Ondernemingskamer vindt onder meer dat de fusie waaruit het bedrijf ontstond "onvoldoende doordacht en onvoldoende uitgewerkt" was.

Meavita verloor onder meer veel geld met de TVfoon, een apparaatje waarmee cliënten konden beeldbellen met verzorgers. Tienduizenden exemplaren werden besteld, maar bijna niemand wilde dat apparaat gebruiken. De invoering was niet goed voorbereid. Het bestuur had het besluit niet voorgelegd aan de commissarissen en de ondernemingsraad, maar de commissarissen zagen dat door de vingers.

Ongelukkige keuzes
De vroegere top zelf vond niet dat er sprake was van wanbeleid, hooguit van ongelukkige keuzes in een moeilijke markt.

De rechters veegden dat maandag van tafel. Juist dan hadden de bestuurders en toezichthouders extra voorzichtig moeten zijn, aldus de Ondernemingskamer.

De FNV vond dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil daarom dat zij opdraaien voor de schade van medewerkers. De medewerkers zouden enkele tonnen zijn misgelopen door het faillissement van Meavita. Zo konden ze fluiten naar opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk. Iedereen kon aan de slag bij de opvolgers van Meavita, maar daar "verloren veel medewerksters alsnog hun baan'', zegt de FNV.

VVD-Senator Loek Herman (L), hier met Ton Rombouts en Elco Brinkman van het CDA, in de Eerste Kamer.Beeld anp

Hermans grossiert in nevenfuncties

Weinig politici hebben zo veel bijbaantjes als Loek Hermans (64). De VVD'er is bij tientallen organisaties voorzitter, bestuurslid, adviseur of toezichthouder geweest. Hij kwam in 2011 in opspraak vanwege problemen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nu krijgt hij kritiek op het gebrek aan toezicht bij het failliete thuiszorgbedrijf Meavita.
De geboren Limburger werd op 23-jarige leeftijd lid van de gemeenteraad van Nijmegen, waar hij studeerde. Drie jaar later werd Hermans al verkozen in de Tweede Kamer. Hij bleef lid tot 1990. Toen werd hij burgemeester van Zwolle. In 1994 verkaste hij naar Friesland, waar hij commissaris van de Koningin werd. Daarna werd hij minister van onderwijs (1998-2002), lid van de Tweede Kamer (2002) en lid van de Eerste Kamer (sinds 2007). Sinds 2011 is hij voorzitter van de VVD-fractie van de Senaat, de functie die hij dus vanmiddag opgaf.
Hermans heeft momenteel ongeveer tien bijbanen. Zo is hij adviseur van tandartsenverbond NMT, Koninklijke Horeca Nederland en het Luzac College, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond en toezichthouder bij de Radboud Universiteit.
Eerder was Hermans onder meer voorzitter van MKB Nederland en het Aids Fonds, bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Wereldomroep. Ook was hij toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Free Record Shop, voetbalclub sc Heerenveen en het Korps Landelijke Politiediensten, en adviseur bij het Waddenfonds en de Stichting Voorlichtingscentrum Crematoriumbouw.
Hermans stapte in 2011 op bij het COA, waar hij voorzitter van de raad van toezicht was. De asieldienst kwam in opspraak over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden