VVD-congres 'generale repetitie' voor G500

Sywert van Lienden. Beeld ANP

Het VVD-congres morgen in Den Haag is hun 'generale repetitie', op de congressen eind volgende week van de PvdA en het CDA moet het menens worden met de invloed die de jongeren van de G500 willen krijgen op de drie grote partijen. Die invloed willen ze uitoefenen van binnenuit.

De circa 1000 leden van G500 (de naam is al wat ouder) zijn allemaal lid van de VVD, PvdA en CDA. Door hun lidmaatschap kunnen ze straks stemmen over moties bijvoorbeeld. Morgen bij de VVD kan dat om procedurele redenen nog net niet, vandaar dat ze het een repetitie noemen. Ook de congressen van PvdA en CDA kan het al wel, en op het verkiezingscongres van de VVD in augustus ook.

Morgen komen er bij de VVD 50 tot 100 leden meepraten, zegt G500-voorman Sywert van Lienden. De G500 heeft ook een motie ingediend. Die gaat over de hypotheekrenteaftrrek. 'Want de VVD gaat daar weer niks aan doen', aldus Van Lienden.

Taboe
G500 wil één ding in elk geval: het moet afgelopen zijn met het taboe over het onderwerp. En al mogen ze er morgen nog niet over stemmen, het heilig huisje wordt in elk geval aan de kaak gesteld. Een blauwdruk over hoe het dan precies moet, is nu nog niet aan de orde.

G500 heeft een hoofdkantoor in Amsterdam. De jongerenbeweging heeft een website en is bezig met tv-spots. 'Hoeft niet veel te kosten', vertelt Van Lienden, het is een kwestie van 'netwerkgericht werken'. En in zijn club zitten veel verschillende mensen die iets kunnen betekenen. Verder is het allemaal liefdewerk. 'Er zijn elke week zo'n 150 vrijwilligers voor G500 in de weer'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden