VVD, CDA, D66, GroenLinks en CU bereiken akkoord

Demissionair Minister Jan Kees de Jager maakt een rondgang langs de fracties. Beeld ANP
Demissionair Minister Jan Kees de Jager maakt een rondgang langs de fracties.Beeld ANP

De vijf partijen die sinds gisteren onderhandelden over een begroting voor 2013 hebben vanmiddag een akkoord bereikt. De fracties van VVD, CDA,D66 en ChristenUnie zijn inmiddels akkoord, alleen GroenLinks is nog in vergadering.

Pechtold en Slob meldden na afloop van overleg tussen de vijf fracties en minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat er een deal ligt die ze gaan verdedigen in hun fracties. Ook GroenLinksleider Jolande Sap noemde het principeakkoord 'goed genoeg' om aan haar fractie voor te leggen.

Sap zei verder dat het 'bijzonder' is dat het akkoord binnen handbereik ligt. Volgens haar is er een doorbraak bereikt op het terrein van de 'duurzame economie' en zijn 'de schadelijke bezuinigingen van tafel'. Christenunie-fractievoorzitter Slob reageerde ook. 'We zijn een eind gekomen', zei hij. 'Ik ga het nu met mijn fractie bespreken.'

Ook De Jager zei vandaag na afloop van het overleg dat een akkoord mogelijk was. Hij noemde het overleg constructief en zei dat hij 'zeer tevreden' was. De Europese begrotingsnorm van 3 procent is volgens hem nu 'in zicht'.

Totempaal
Na het overleg met de vijf fracties had De Jager nog een apart overleg met PvdA-leider Samsom. Die partij werd vanochtend niet uitgenodigd om verder te praten. Samsom zei vandaag meermalen dat de 3 procent voor hem geen 'totempaal' was.

De Jager had gisteren en vandaag overlegd met fracties om het eens te worden over een pakket aan miljardenbezuinigingen en hervormingen, dat hij naar Brussel wil sturen. VVD, CDA en PVV hadden daarover 7 weken in het Catshuis overlegd, maar dat beraad liep afgelopen weekend spaak. Het lijkt er op dat De Jager er in 2 dagen met VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 wel in slaagt.

Debat
Het Kamerdebat over de begroting is vandaag al meerdere keren uitgesteld. Het debat staat nu gepland voor 19.30 uur vanavond.

De Jager moet daarvoor nog een brief aan de Kamer sturen met de belangrijkste uitkomsten van de onderhandelingen. Die tekst moet als basis dienen voor de brief die maandag bij de Europese Commissie in Brussel wordt afgeleverd. Daarin moet Nederland op hoofdlijnen aangeven hoe het begrotingstekort in 2013 wordt teruggebracht naar 3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden