VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen verder met Schippers

Edith Schippers, verkenner voor de kabinetsformatie, biedt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib haar verslag aan. Beeld ANP
Edith Schippers, verkenner voor de kabinetsformatie, biedt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib haar verslag aan.Beeld ANP

Edith Schippers is zoals verwacht voorgedragen als enige informateur die een coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks gaat onderzoeken. Vandaag bood ze haar verslag van de verkennende gesprekken aan aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Morgen debatteert de Kamer over het verslag.

Alle genoemde partijen willen verder met 'ondergetekende', schrijft Schippers in haar verslag. Volgens de demissionair VVD-minister 'is de enige meerderheidscombinatie die thans onderzocht kan worden een coalitie met vier partijen uit het midden, links en rechts'. Het is een coalitie 'die bestaat uit de grootste partij en de drie grootste winnaars van de verkiezingen'.

De verkenning duurde langer dan gepland, omdat donderdag pas een gesprek kon worden gevoerd tussen de vier fractieleiders Rutte, Pechtold, Buma en Klaver.

Morgen benoemt de Tweede Kamer de informateur officieel. Dat lijkt een hamerstuk nu alle partijen met haar door willen. Het wordt Schippers' afscheidssaluut, na 23 jaar op het Binnenhof. Ze gaat de programmatische basis leggen voor een kabinet waar ze zelf niet in gaat zitten. De gesprekken voor de vorming van een coalitie lijken lang te gaan duren, want 'er zijn veel verschillen', zoals onder meer GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver zei.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in de Tweede Kamer 85 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 39 van de 75. De meeste partijen vinden dat een meerderheid in beide Kamers de voorkeur heeft. Voor het CDA is een meerderheid in beide Kamers een zwaarwegend uitgangspunt. GroenLinks kan zich ook vinden in 'een vruchtbare samenwerking tussen beide Kamers'.

PVV

In haar verslag gaat Schippers lang in op de gesprekken die ze voerde met de PVV. Geert Wilders wilde ‘bijzonder graag’ deelnemen aan onderhandelingen. Maar, zo schrijft Schippers, ‘de lijsttrekkers van VVD, CDA, D66, GL, SP, PvdA en Denk hebben onafhankelijk van elkaar verklaard niet beschikbaar te zijn voor een coalitie waar ook de PVV deel van uitmaakt’. Schippers kreeg de indruk dat het niet alleen ging om een verschil in standpunten, maar ook door een gebrek aan vertrouwen - onder meer veroorzaakt toen de PVV in 2012 het kabinet deed klappen.

Wilders wilde daarop een gesprek met Rutte en Buma, maar nadat beide lijsttrekkers aangaven dat ook na een gesprek het standpunt ten opzichte van de PVV niet zou veranderen, werd daarvan afgezien.

Een groenrechts kabinet

Wat vonden onze columnisten in de krant van de mogelijkheid van een Groenrechts kabinet? Lees bijvoorbeeld Hans Goslinga: "Denkend aan Holland zie ik Klaver regeren."

De belangrijkste vraag in de formatie is: kunnen VVD en GroenLinks genoeg water bij de wijn doen?

GroenLinks is namelijk bang voor een 'PvdA-effect' als het gaat regeren met de VVD.

Het klimaat wordt in de formatie de sleutelkwestie. Ook de VVD moet groener gaan denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden