VVD-burgemeesters kritisch over partijtop

Opbouw van het VVD congres in het voorjaar van 2018. Beeld Maarten Hartman
Opbouw van het VVD congres in het voorjaar van 2018.Beeld Maarten Hartman

Drie kritische VVD-burgemeesters vinden de koers van hun partij opportunistisch en populistisch. Zij missen liberale waarden. Twee van hen, Marco Out van Assen en Don Bijl in Purmerend, zegden hun partijlidmaatschap op. Koen Schuiling, burgemeester in Den Helder, schreef zaterdag in NRC Handelsblad dat onder bestuurders van VVD-signatuur ‘breed ongenoegen’ leeft.

Jelle Brandsma

De kritiek van de burgemeesters heeft een rode draad: er is een gebrek aan visie en het pragmatisme voert de boventoon. Zij ergeren zich aan het gebrek aan integriteit in de partij, zoals leugen van toenmalig minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra over zijn aanwezigheid in het buitenhuis van Poetin.

Bijl, die vijftig jaar lid was van de VVD, schreef begin januari dat hij een partij ziet die ‘grote bedrijven ongehinderd laat groeien’, waarbij de positie van de aandeelhouders dominant is geworden. Verder ziet hij ‘onduidelijkheid over onze positie in Europa’ zonder een beter alternatief te formuleren.

Foute keuzes

Schuiling levert snoeiharde kritiek op de VVD-top, premier Mark Rutte, fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en partijvoorzitter Christianne van der Wal. Hij signaleert dat een reeks integriteitskwesties het gevolg is van ‘een blinde vlek en een gebrek aan moreel besef bij mensen die de top van de partij hebben kunnen bereiken’.

Hij vindt dat de VVD een te zwaar accent legt ‘op de materiële kant van het leven’. Er worden foute keuzes gemaakt: “Liberalen leggen van oudsher een zwaar accent op de individuele mens, maar nooit zonder de samenleving uit het oog te verliezen. Dit krachtige uitgangspunt lijkt verlaten.”

Lees ook:

Dijkhoff: ‘De kans is nihil dat wij het Klimaatakkoord zullen uitvoeren’

De VVD zet grote vraagtekens bij het drie weken geleden gepresenteerde klimaatakkoord. Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is de kans ‘nihil’ dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het akkoord allemaal gaat uitvoeren.

VVD nieuwe stijl ‘verbouwt de winkel terwijl die open is’

De VVD wil zichzelf na acht jaar regeringsmacht opnieuw uitvinden. Meng een peptalk van staatsman Mark Rutte, vijfhonderd proefballonnen van Klaas Dijkhoff, bier, frietwalm en muziek en je hebt een partijcongres à la VVD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden