VVD brengt nieuwe, jongere kandidaten

DEN HAAG - Anders dan de vorige keer, gaat de VVD nu de verkiezingen in met een aantal jonge en deels nieuwe kandidaten. Zo kent de topvijf drie vrouwen, en krijgt de politicologe Ayaan Hirsi Ali een zestiende plaats. Op nummer 12 staat een andere allochtone vrouw, de Amsterdamse Surinaamse Laetitia Griffith.

De liberalen gingen de vorige verkiezingen in met een lijst, aangevoerd door Hans Dijkstal, waarop voornamelijk ministers, staatssecretarissen en zittende kamerleden stonden. De eerste nieuweling was Arno Visser. Deze rechterhand van Dijkstal stond op nummer 36.

Na de desastreus verlopen verkiezingen, waarbij de VVD duikelde van 38 naar 24 zetels, barstte ook de kritiek los op de eenzijdige samenstelling van de kandidatenlijst. De nieuwe politiek leider Gerrit Zalm beloofde voor de volgende keer meer jongeren en meer vrouwen. En passant drong hij er bij de oudere, ervaren kamerleden op aan naar een andere baan om te zien.

Die inspanningen hebben volgens de partijtop geleid tot een 'evenwichtige' lijst. Een derde is vrouw, een derde is nieuw en er is ook een groter aantal jongere kandidaten.

Tweede man op de lijst wordt de Groninger Johan Remkes, thans demissionair vice-premier en minister van binnenlandse zaken, in het tweede paarse kabinet staatssecretaris van volkshuisvesting en daarvoor kamerlid, sinds 1993.

De twee jonge vrouwelijke staatssecretarissen Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus en Annette Nijs staan respectievelijk op nummer drie en nummer vijf. Tussen hen in prijkt Erica Terpstra, altijd goed voor duizenden voorkeurstemmen.

De vernieuwingsdrang heeft geen gevolgen gehad voor de plekken zes tot tien. Achtereenvolgens worden die bezet door Henk Kamp, Frank de Grave, Jozias van Aartsen, Frans Weisglas en Hans Hoogervorst. De staatssecretarissen Rutte (sociale zaken) en Nicolaï (Europese zaken) bezetten de twaalfde en de vijftiende plaats. De leden stellen de lijst eind deze maand definitief vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden