VVD blokkeert plan Asscher voor verhogen van jeugdloon

Liberalen vrezen dat jongeren niet meer aan het werk komen als minumumsalaris stijgt

De VVD blokkeert in het kabinet een hoger minimumjeugdloon. De Tweede Kamer vroeg minister Asscher van sociale zaken in september om met een voorstel te komen voor verhoging van de lonen van jongeren. Asscher wil wel, maar de VVD vreest voor het verlies van banen, zeggen bronnen op het Binnenhof.

De Kamer krijgt een dezer dagen een brief waarin staat dat er meer tijd nodig is voor intern beraad. Op het bureau van de minister van sociale zaken ligt inmiddels een negatief advies van het Centraal Planbureau. Dat stelt dat jongeren niet meer aan de bak komen als werkgevers verplicht hun loon moeten optrekken. Duizenden banen zouden verdwijnen.

Jonge vakbondsleden, verenigd in de FNV-organisatie Young & United, voeren al maanden actie voor een hoger salaris. Hun stelling: het is te weinig om van te leven. Om deze boodschap kracht bij te zetten kleedde een vakkenvuller van Albert Heijn zich half uit op de aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold. Hij heeft geen geld om zijn kleren te betalen, was de boodschap. Het minimumjeugdloon van iemand van 18 jaar is 3,96 euro per uur en 690 euro bruto per maand. Het loopt op naar 5,30 euro per uur en 930 euro per maand voor een jongere van 20 jaar en komt bij een leeftijd van 23 jaar en ouder op het gewone minimumloon van 8,70 per uur en 1508 euro per maand.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft begrip voor de eisen van de FNV-jongeren. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg diende begin september een motie in. Hij vroeg om op korte termijn met concrete voorstellen te komen om het jeugdloon 'substantieel te verhogen en meer gelijk te trekken met het reguliere wettelijk minimumloon'. Gelijk loon voor gelijk werk, is het idee.

Een kanttekening in de motie is overigens wel dat de werkgelegenheid en de scholing van jongeren niet (te veel) mogen lijden onder de maatregel. De PvdA hielp de motie aan een meerderheid.

Links wilde al langer iets doen aan het minimumjeugdloon en D66 ging om nadat Hans de Boer, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, in de zomer ook betoogde dat er iets moet gebeuren. De Boer vindt dat jongeren van 20 of 21 jaar het gewone minimumloon moeten krijgen. Overigens herriep VNO-NCW dit standpunt en is de lobbyorganisatie nu tegen aanpassing, zo bleek bij een hoorzitting die de Tweede Kamer organiseerde.

Eerder stuitte Asschers plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen voor zelfstandigen zonder personeel ook al op verzet van de liberalen. Een van de varianten voor het jeugdloon waar Asscher nog op studeert, sluit aan bij het idee van De Boer: het gewone minimumloon moet betaald worden vanaf 21 jaar. Maar dat voorstel kan hij niet officieel indienen zolang de collega-ministers van de VVD dwarsliggen. Als de VVD voet bij stuk houdt, is een initiatiefwet van partijen in de Tweede Kamer de enige mogelijkheid om iets te veranderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden