VVD: alleen asiel voor Europese vluchtelingen

VVD'er Malik Azmani:
VVD'er Malik Azmani: "Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig."Beeld anp

De VVD wil de stroom asielzoekers naar Europa indammen. Vluchtelingen moeten in de regio worden opgevangen. Van andere politieke partijen kwam zondagavond meteen scherpe kritiek op het plan. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het voorstel van de VVD 'geweldig'.

redactie

Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani is het nu 'niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden'. Azmani wil in principe alleen nog Europese vluchtelingen asiel bieden in Europa. "Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig", aldus het Kamerlid.

De huidige aanpak noemt de VVD'er 'onhoudbaar' en een groot risico voor de veiligheid. De terreur van IS jaagt mensen in de handen van de smokkelaars, zo meent Azmani. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen. "We weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist."

'Hopelijk geen loze belofte'
Wilders reageerde meteen met de woorden dat het voorstel 'hopelijk geen loze belofte' is. "Ik stel voor snel de PvdA lozen en dit met ons uit te voeren!'' PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren zijn daarentegen zeer kritisch.

"De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-tour", zei Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. 'Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd is met internationale afspraken." Dat laatste constateert ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD), die twittert dat het voorstel van Azmani 'onuitvoerbaar' is en 'humanitair onwenselijk'

Ook de PvdA is fel gekant tegen het sluiten van de grenzen voor vluchtelingen van buiten Europa. Sander Terphuis, het PvdA-lid dat zich eerder tegen het strafbaar stellen van illegaliteit keerde, liet op Twitter ook meteen van zich horen.

VluchtelingenWerk noemt het plan van de VVD een niet-realistische oplossing voor niet-bestaande problemen. "Opvang in de regio gebeurt al jaren", zegt een woordvoerdster. Volgens haar wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in omringende landen als Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. "Dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, nemen ze nog meer risico's en rekenen mensensmokkelaars nog hogere prijzen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden