VVD aarzelde te lang met onderzoek naar integriteit van Kamerlid

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De VVD worstelt al langer met integriteitskwesties rond, vooral, lokale en regionale partijgenoten met bestuurlijke verantwoordelijkheid.

De kwestie-Hooijmaaijer is nog immer niet afgerond en ook de zaak rond de Roermondse voormalig wethouder Jos van Rey sleept maar aan. Zij zijn echter niet de enigen. Ook rond voormalig staatssecretaris van financiën Frans Weekers speelde een kwestie over door lokale ondernemers gefinancierde verkiezingsborden.

Contacten tussen VVD-politici en ondernemers zijn van oudsher goed. Daar is helemaal niets mis mee. Door die warme contacten is de kans op ongelukken echter ook groter. Zoals een ondernemer onlangs stelde: de VVD is de partij van ondernemers en dus kan een investering behoorlijk rendement opleveren.

Door de affaire-Hooijmaaijer werd de partijtop echter wakker geschud. Sindsdien kent de partij een commissie integriteit, die moet waken voor ongelukken begaan door partijgenoten.

Toen vorige week de berichtgeving loskwam over het declaratiegedrag van het huidige Tweede Kamerlid Mark Verheijen, kwam de partijtop echter met een geheel andere reactie dan onmiddellijk de commissie integriteit op de zaak te zetten.

Verheijen zou als gedeputeerde van de provincie Limburg reizen en verblijfkosten hebben gedeclareerd bij de provincie die niet werden gemaakt in het kader van zijn functie. Ook declareerde hij een deel van een peperduur diner met projectontwikkelaar Piet van de Pol, de man die ook een prominente rol speelt in de affaire rond Jos van Rey.

Natuurlijk is berichtgeving in een krant, zoals in dit geval in NRC Handelsblad, geen reden onmiddellijk maatregelen te nemen tegen een beschuldigde politicus. Maar de affaire afdoen als 'opgeblazen', zoals VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed, of als 'erg opgepompt' (premier Mark Rutte) is het andere uiterste.

De partijtop had onmiddellijk de ter beschikking staande eigen partijcommissie aan het werk kunnen zetten, zonder daarmee aan te geven of de krant, dan wel Verheyen, fout zit. Nu gebeurde dit pas twee dagen later, na aandringen vanuit de eigen partijgelederen, zogenaamd omdat krantenartikelen niet meteen tot een veroordeling mogen leiden.

De VVD heeft met dat aarzelen en het aloude de-schuld-bij-de-boodschapper-leggen bepaald niet aan geloofwaardigheid gewonnen. Natuurlijk kunnen er onschuldige redenen zijn voor gemaakte fouten. Maar onderzoek dat eerst en onthoud je van commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden