Vuurwerkvlucht

Strijkers, rotjes, gillende keukenmeiden en duizendklappers. Of je vindt ze geweldig, of je verafschuwt ze. De tussenweg die beide uitersten scheidt is smal en verlaten, het debat tussen voor- en tegenstanders fel en verhit als een Romeinse kaars. Wat de een ziet als een waardevolle nieuwjaarstraditie, ervaart de ander als brute overlast. De enige nuancering die klinkt is dat veel mensen een mooie en grote vuurwerkshow wel kunnen waarderen. Maar waar vlucht je heen als je aan het eind van het jaar zelf niet enthousiast met je aansteker in de weer wilt gaan?

FLIP VAN DOORN

ROTTERDAM

Allereerst de liefhebbers van siervuurwerk. Die komen aan hun trekken in Rotterdam. Met een vuurwerkshow vanaf de Erasmusbrug gaat de Maasstad het nieuwe jaar in. Op de drempel naar 2016 gebeurt dat voor de negende keer op rij, inmiddels heeft het evenement de status van Nationaal Vuurwerk verkregen. Een feestje voor degenen die niet terugschrikken voor superlatieven, volgens de website wordt er in een 'fantastische stemming afgeteld naar dat magische twaalf uur moment waarop het grootste vuurwerk van Nederland' wordt afgestoken vanaf de 'iconische Erasmusbrug'. Daar staan, na jarenlange vuurwerkoverlast en vele meldingen bij politie en gemeente, wel tientallen vuurwerkvrije zones in de stad tegenover. Op het Stadhuisplein, bij ziekenhuizen, bejaardenhuizen, kinderboerderijen en parken is het afsteken van vuurwerk op de Oudejaarsavond strikt verboden. Rond de Erasmusbrug en op de Boompjeskade, waar de meeste toeschouwers zich verzamelen, mogen alleen professionals lonten aansteken. Op het afsteken van consumentenvuurwerk staan flinke boetes.

WWW.HETNATIONALEVUURWERK.NL

VAKANTIEPARK

Steeds meer vakantieparken plakken zichzelf tijdens de jaarwisseling het label 'vuurwerkvrij' op. Inspelend op een toenemende vraag begon Landal enkele jaren geleden met het aanbieden van een vuurwerkvrije jaarwisseling in het bungalowpark Miggelenberg op de Veluwe, even buiten Hoenderloo. Een ligging in de natuur, buiten de bebouwde kom en ver van grote agglomeraties, is een belangrijke voorwaarde om een minimum aan vuurwerkoverlast te kunnen waarborgen. Inmiddels heeft Landal zeven van zijn parken vuurwerkvrij verklaard. Sterretjes vormen de enige uitzondering op de regel, verder wordt alleen het geknal van champagnekurken door de vingers gezien. Er is sprake van een kleine trend die in de eerste plaats populair is bij hondenbezitters. Zelfs al zien hun baasjes de lol van een rotje nog wel in, veel viervoeters zitten twee dagen jankend en trillend onder de bank. Een vakantiepark waar geen strijker de slagboom passeert is dan een uitkomst. Landal heeft bungalows die speciaal voor huisdieren zijn ingericht.

Ook gezinnen met baby's en peuters mijden vaak de luide knallen en er zijn zelfs mensen die omwille van de lak van hun auto liever een rustig plekje opzoeken om het champagneglas te heffen.

In totaal zijn meer dan dertig bungalowparken in Nederland vuurwerkvrij, ook in België neemt het aanbod toe. De richtlijnen en het toezicht op de naleving daarvan kunnen per park verschillen, vooraf informeren is verstandig. Sommige parken zaten halverwege november al volgeboekt, het vooruitzicht van een kalm Oud en Nieuw voorziet duidelijk in een behoefte. Een kleine bijkomstigheid is wel dat veel vakantieparken in gebieden liggen waar het carbidschieten traditie is. In Drenthe staat het aloude gebruik zelfs op de lijst van Immaterieel Erfgoed. Al is een park zelf een oase van rust en en stilte, in de omgeving klinken op Oudejaarsdag het dof geknal van carbidbussen.

www.landal.nl

WADDENEILAND

De veronderstelling dat de jaarwisseling op de Waddeneilanden rustig verloopt is slechts ten dele waar. Vlieland en Terschelling begroeten 2016 net zo knallend als de rest van Nederland, hooguit op iets kleinere schaal. Hetzelfde geldt voor de dorpen op Texel, waar het een gezellig feest is. Maar over acht vakantieparken op Texel ligt met Oud en Nieuw een deken van rust en stilte.

Vuurwerk komt er niet in. De meeste van deze vuurwerkvrije parken liggen in het buitengebied. Een enkele lichtkogel in de verte zal alles zijn wat een gast daar meekrijgt van de feestelijkheden elders op het eiland. Een bijkomend voordeel is dat een rustige nacht een prima voorbereiding is op een Nieuwjaarsduik. En wie op Nieuwjaarsdag lekker wil wandelen met de hond treft 's ochtends een vrijwel verlaten strand.

Op de andere twee eilanden zijn het vooral de gasten van de vaste wal die vuurwerk meenemen. Schiermonnikoog voert een ontmoedigingsbeleid, er is geen vuurwerkverkooppunt op het eiland. Hoe verder buiten het (enige) dorp, hoe rustiger. VVV-directeur Cinto Prosperi vindt de jaarwisseling op Ameland een verademing, vergeleken bij de Randstad. "De gemeente voert er geen beleid op, maar we merken dat veel gasten naar het eiland komen in de hoop op een vuurwerkluwe jaarwisseling." Ook het carbidschieten zullen die gasten dan voor lief moeten nemen. Dat is op de Waddeneilanden eveneens een levendige traditie, met Texel als enige uitzondering.

www.wadden.nl

IERLAND

Wie werkelijk zelfs geen strijker kan verdragen, zal naar Ierland moeten afreizen. Consumentenvuurwerk is daar simpelweg verboden. Wel zijn er met Oud en Nieuw overal in het land grote shows met professioneel vuurwerk. In de ons omringende landen zijn de regels rond het afsteken en verkopen doorgaans iets soepeler dan in Nederland. Zo mogen de Denen van 31 december tot en met 7 januari siervuurwerk afsteken. Knalvuurwerk is er echter verboden, evenals in Noorwegen. Belgen hebben een speciale vergunning nodig willen ze knalvuurwerk afsteken. In Duitsland bepaalt de Sprengstofgesetz waar er wel of geen vuurwerk mag worden afgeschoten, de regels over toegestane tijdstippen verschillen per gemeente. Hoewel de vuurwerktraditie betrekkelijk jong is, gaan bijna overal in de wereld pijlen de lucht. Het gebruik is afkomstig uit China, waar het Nieuwjaar overigens een lentefeest is dat aan het einde van januari of het begin van februari wordt gevierd met oorverdovend geknal.

www.ireland.com

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden