Update

Vuurwerkverkoop trekt aan op tweede dag

null Beeld anp
Beeld anp

Vuurwerkverkopers hebben op de tweede verkoopdag betere zaken gedaan dan vrijdag. 'Het is zaterdag prima gegaan', meldde voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Volgens hem was het herstel te danken aan het mooie weer. 'Het leek wel voorjaar, dat gaf veel verkopers een raar gevoel. Maar daardoor was het in de winkels heel druk. En dat is maar goed ook, want we hadden wat in te halen nadat op de eerste verkoopdag de klandizie wat minder was door het druilerige weer. We zitten nu weer op het niveau van vorig jaar.'

Na de eerste twee verkoopdagen van legaal consumentenvuurwerk volgt maandag nog een verkoopdag. Er is dit jaar meer vuurwerk besteld in de voorverkoop.

Of de verkoop uiteindelijk boven de 70 miljoen euro van vorig jaar uitkomt, is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Weerplaza verwacht, zoals het er nu uitziet, dat tijdens de jaarwisseling rond middernacht een regenfront over het land trekt. Daarbij is er ook harde wind.

Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd. Maar uit klachten op de website vuurwerkoverlast.nl blijkt dat in heel Nederland sinds vrijdag te vroeg vuurwerk wordt afgestoken. Het meldpunt kreeg zaterdag 5000 nieuwe meldingen over vuurwerkoverlast. De teller staat daarmee na een week op 40.000.

'Tot vrijdag kwamen er vooral meldingen binnen over incidentele harde knallen. Nu gaat het vaak om een aaneenschakeling van knallen en keihard geknetter, soms minuten lang', liet fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam weten. Het meldpunt is een initiatief van 15 GroenLinks-fracties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden