Vuurwerkverkoop begonnen, maar knallen mag nog niet

Beeld anp

Kopen maar nog niet knallen. Vanaf vandaag mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Maar het mag pas op oudejaarsdag vanaf zes uur 's avonds worden afgestoken.

Vuurwerk mag ieder jaar drie dagen verkocht worden, en vanochtend is de verkoop begonnen. Alleen winkels met een vergunning mogen vuurwerk verkopen. Knallen mag acht uur lang, van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Om vuurwerk te kopen, moet je minimaal twaalf, zestien of achttien jaar zijn, afhankelijk van het soort vuurwerk en hoe zwaar het is. In de voorverkoop werd dit jaar minder knalvuurwerk en meer siervuurwerk gekocht.

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht dat er dit jaar in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar zal worden aangeschaft. Vorig jaar ging er voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in.

Verbod
Eerder dit jaar werden twee soorten vuurwerk verboden, de minivuurpijl en de Romeinse kaars. Ze zijn deels nu nog wel verkrijgbaar, want er geldt een overgangsregeling tot 1 juni 2016. Daarna vallen beide niet meer onder het consumentenvuurwerk, maar onder het theatervuurwerk.

Ruim 21 procent van het geïmporteerde vuurwerk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)dit jaar heeft getest, deugt op de een of andere manier niet. Vorig jaar werd 22 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd.Beeld anp

Volgens toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu veroorzaken de babyvuurpijl en de Romeinse kaars relatief vaak letsel omdat ze, tegen het afsteekvoorschrift in, vaak vanuit de hand worden afgestoken.

In de aanloop naar de jaarwisseling is de politie druk met de controle op zwaar illegaal vuurwerk.

Doorverkopen
Maandagmiddag werd op de zolder van een woning in Moerdijk een partij van 180 kilo aangetroffen. Een anonieme tipgever had de politie gewezen op de man, die het vuurwerk in zijn bestelbus zou vervoeren en aan kinderen zou doorverkopen.

De politie hield maandagavond in Nijmegen een 30-jarige man aan die in zijn woning en bijbehorende schuur in de wijk Zwanenveld zwaar illegaal vuurwerk had liggen. Ook hij zou het gevaarlijke spul verkopen.

Tot en met kerstavond heeft de politie al bijna 45.000 kilo vuurwerk in beslag genomen, blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM). Op 1 oktober stond de teller op ruim 12.000 kilo.

De Romeinse kaars valt vanaf juni 2016 niet meer onder het consumentenvuurwerk. De versie met een kleinere binnendiameter dan 8 millimeter mag dit jaar ook niet meer los worden verkocht, maar nog wel worden afgestoken. Voor Romeinse kaarsen in vuurwerkpakketten en grotere diameters dan 8 mm geldt dat ze nu nog wel mogen worden verkocht en afgestoken.Beeld Web
Beeld anp

Afgekeurd
Ruim een vijfde (21 procent) van het geïmporteerde vuurwerk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft getest, deugt op de een of andere manier niet. Vuurwerk valt bijvoorbeeld om of heeft onderdelen die zich al brandend op lage hoogte verspreiden. Vorig jaar werd 22 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd.

Importeurs zijn verplicht om ervoor te zorgen dat ze alleen vuurwerk op de markt te brengen dat de Nederlandse regels voldoet. Zij moeten zelf het afgekeurde vuurwerk vernietigen, liet ILT gisteren weten. Doen ze dat niet, dan kan de inspectie ze een dwangsom opleggen. De hoogte daarvan hangt af van hoe ernstig en hoe groot de overtreding is.

De resultaten van de tests deelt de ILT met andere instellingen in Europa, zodat daar ook duidelijk is welk vuurwerk een risico vormt voor de mensen die het afsteken.

Overlast
Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast waren dinsdag rond het middaguur bijna 43.000 meldingen binnengekomen. Vorige week werd de site nog extra beveiligd tegen spam toen bleek dat er 4000 valse meldingen waren gedaan. Rond de vorige jaarwisseling kwamen er in totaal ruim 71.500 klachten binnen.

Het meldpunt is een intiatief van Arno Bonte, raadslid van GroenLinks in Rotterdam. Met het meldpunt wil GroenLinks de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Alle meldingen worden in een rapport aan hen aangeboden.

De website van het Meldpunt Vuurwerkoverlast.Beeld Web
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden