Vuurwerkramp onderwerp van vele onderzoeken

ENSCHEDE (ANP) - Ondanks een van de grootste Nederlandse politieonderzoeken ooit is de onderste steen over de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 niet boven gekomen. Ook andere onderzoeken hebben nooit tot een eenduidig antwoord geleid op de vraag hoe de ramp, die aan 23 mensen het leven kostte, zich precies kon voltrekken. Vijf vragen over enkele van de vele grote en kleinere onderzoeken.

- Tot welke conclusie komen politie en justitie na onderzoek?

Het zogeheten Tolteam komt tot de conclusie dat er zeer sterke aanwijzingen zijn dat de brand die tot de explosies leidde, is aangestoken door André V. Hij ontkent in alle toonaarden, maar de rechtbank veroordeelt hem tot vijftien jaar cel. Het gerechtshof in Arnhem spreekt hem vrij en het Openbaar Ministerie ziet af van cassatie bij de Hoge Raad. De tweekoppige directie van SE Fireworks wordt strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld, maar niet omdat zij iets met de rechtstreekse oorzaak van de ramp te maken zou hebben.

- En wat constateert de commissie-Oosting?

De commissie-Oosting doet uitvoerig onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van de vuurwerkramp. De commissie slaagt er niet in te achterhalen waardoor het vuur bij S.E. Fireworks is ontstaan. Het onderzoeksrapport van de commissie-Oosting concludeert wel dat het zwaarst mogelijke vuurwerk, dat bij SE Fireworks lag opgeslagen, de oorzaak is geweest van de enorme explosies.

- Maar inmiddels zijn politie en justitie in mei een nieuw onderzoek begonnen. Waarom?

Een vers rechercheteam hoort getuigen die hebben vernomen dat medewerkers van S.E. Fireworks voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' op het terrein zijn geweest. Die getuigen melden zich in de voorgaande weken bij RTV Oost. Onder hen bevindt zich onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Zij verklaart dat Pater met enkele anderen enkele uren voor de explosies op het terrein is geweest. De regionale omroep stelt dat getuigenverklaringen uitwijzen dat het om een bedrijfsongeval gaat.

- Een ander onderzoek staat daar haaks op?

Onderzoeker Bas van den Heuvel van bureau MSNP stelde maandag dat uit zijn reconstructie blijkt dat de vuurwerkramp mogelijk het gevolg is van een mislukte inbraak bij S.E. Fireworks. De politie zou in 2005 en 2006 bewijsmateriaal hebben gevonden dat er is ingebroken. Bij die diefstal zou door ondeskundig handelen van de inbrekers het eerste vlammetje kunnen zijn ontstaan, dat daarna leidde tot het ongeluk. Diefstal is overigens al een van de scenario's waar de politie rekening mee houdt. Maar dat braaksporen zijn aangetroffen, is volgens Van den Heuvel nog niet eerder naar buiten gebracht.

- En nu?

Het Openbaar Ministerie heeft de verklaringen die bij RTV Oost binnenkwamen, in onderzoek. De politie komt waarschijnlijk eind augustus met een nieuwe presentatie van het uitgebreide feitenonderzoek naar de ramp dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Politie en justitie zien voorlopig geen aanleiding voor een nieuw onderzoek naar aanleiding van uitspraken van Van den Heuvel. Er zitten geen nieuwe feiten bij, aldus een politiewoordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden