Vuurwerkverbod

Vuurwerkbranche staat achter verbod gevaarlijk vuurwerk

Een door vuurwerk vernield bushokje. Tijdens de jaarwisseling is op z'n minst voor 15 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto's.  Beeld ANP
Een door vuurwerk vernield bushokje. Tijdens de jaarwisseling is op z'n minst voor 15 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto's.Beeld ANP

De vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid.

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen.

De brancheorganisatie zegt de aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te steunen. Maar volgens BPN werkt zo'n verbod alleen als illegaal vuurwerk beter wordt bestreden. "Het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk, wangedrag en vernieling moeten hard aangepakt en bestraft worden", aldus de brancheorganisatie.

Na uitgebreid onderzoek kwam de OVV eind 2017 met een aantal aanbevelingen. De raad vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden, maar pleit niet voor een voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sindsdien is de roep om maatregelen bij onder anderen de burgemeesters groter geworden.

Lees ook:

De Tweede Kamer wil een vuurwerkverbod. Maar komt dat er ook?

Een Kamermeerderheid wil een vuurwerkverbod.Toch ligt het niet voor de hand dat het er snel komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden