Vuurwerkboot naar Waddeneilanden

Vorige week al werd iemand betrapt op zestig kilo rotjes in de achterbak van de auto. Zulk vervoer is bij rederij Doeksen in Harlingen (veerboten naar Vlieland en Terschelling) niet toegestaan. “Vuurwerk is in principe een gevaarlijke stof en daar moeten wij voorzichtig mee zijn”, zegt H. Oosterbeek, directeur van de rederij.

BIJDRAGE: KRISTA KROONFRED LAMMERS en CHRISTEL PIEPER

Omdat er geen rotje, voetzoeker of vuurpijl zelfstandig richting Terschelling of Vlieland mag, zal vrijdag 22 december een speciale 'vuurwerkboot' naar de eilanden gaan. Zo bezorgt de rederij de eilanders een knalkleurig Oud en Nieuw.

“Wij zetten daarvoor onze reserve-veerboot de 'Midsland' in. Dit keer zonder passagiers”, meldt directeur Oosterbeek.

Controles mag de rederij niet uitvoeren. Aanhouden van kwajongens met vuurwerk wordt dan ook heel moeilijk. Voor die controles moet de rijksverkeersinspectie zorg dragen. “Wij kunnen van tijd tot tijd passagiers vragen of zij de achterklep van hun auto open doen. Dat gebeurt dan vrijwillig, en dan kunnen we controleren. Aanhouden mogen we niet. De rijksverkeersinspectie houdt steekproeven en zo kunnen de boosdoeners echt gepakt worden. Maar ja, ik kan me voorstellen dat menig eilander een pak rotjes in zijn weekendtas stopt”, zegt Oosterbeek begripvol.

De boot zal op 22 december een driehoekje varen. Eerst worden de kilo's vuurwerk in Vlieland afgeleverd en vervolgens wordt Terschelling op drie plaatsen van vuurwerk voorzien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden