Vuurwerk in natuurgebied

KOLLUMERLAND - Een bedrijvenconsortium praat met het ministerie van Vrom over een grote vuurwerkopslag in de Friese Kollumerwaard. De gemeente Kollumerland en Staatsbosbeheer zijn tegen zo'n opslag in kwetsbaar natuurgebied.

Minister Pronk van Vrom is hard op zoek naar afgelegen plekken waar zwaar professioneel vuurwerk veilig kan worden opgeslagen. Zwaar vuurwerk moet volgens de nieuwe vuurwerkwet weg uit de bebouwde kom. In Enschede werd vorig jaar een woonwijk verwoest toen daar een vuurwerkopslag met vuurwerk ontplofte.

In februari dit jaar schoot een bedrijvenconsortium, bestaande uit projectontwikkelaar Goeman Borgesius & Partners, de Hollandsche Beton Groep en Tebodin, de minister te hulp. In de Kollumerwaard staat al enkele jaren een 80 hectare groot bedrijfsterrein van Muiden Chemie leeg. Volgens het consortium is het ideaal voor opslag van zwaar vuurwerk. Initiatiefnemer Bart Goeman Borgesius komt superlatieven tekort om de locatie aan te prijzen: ,,De plek voldoet aan de strenge veiligheidseisen in de nieuwe vuurwerkwet. In een straal van achthonderd meter is er geen bebouwing. De grond is veel goedkoper dan bedrijfsgrond anders kost. En het bestemmingsplan voorziet in kruitopslag en productie.'' Het consortium heeft al uitgebreid gesproken met ambtenaren van Vrom. Goeman Borgesius wil niet te vroeg juichen, maar de ambtenaren 'reageerden uitermate constructief' op het plan.

De gemeente Kollumerland zal dwarsliggen als Vrom het gebied aankoopt voor zwaar vuurwerk. ,,Het terrein grenst aan het Nationaal Park Lauwersmeer. Wij vinden dat dat elkaar niet verdraagt'', zegt wethouder Tjerk Hogendorp. De gemeente hanteert strenge regels voor het gebied direct rondom het Nationaal Park. Zo moet er biologisch worden geboerd en gelden er vogelrichtlijnen. Vorig jaar stak de gemeenteraad nog een stokje voor de verkoop van de grond van Muiden Chemie aan een boer uit het westen. De gemeente bepaalde in het bestemmingsplan dat het gebied een natuurbestemming moet krijgen zodra Muiden Chemie vertrekt. Bovendien voldoet de locatie niet aan de 800-meternorm, zegt de wethouder. Er lopen twee wegen vlak langs. Volgens Goeman Borgesius rijdt er echter amper een auto of tractor overheen.

Het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij poogde vorig jaar tevergeefs de grond te kopen. Volgens een woordvoerster vroeg Muiden Chemie een te hoge prijs. LNV wilde het gebied toevoegen aan het Nationaal Park Lauwersmeer. Staatsbosheer, dat het natuurgebied beheert, is fel tegen een vuurwerkopslag. ,,Die grond moet terug naar de natuur'', zegt voorlichter Jan Kuiper. ,,Het gebied ligt precies in een verbindingszone tussen het deel van het park dat begraasd wordt en een deel voor dagrecreatie.''

Directeur H. Schipper van Muiden Chemie denkt dat LNV nu spijt heeft dat ze niet meer heeft willen betalen. Vrom heeft een oogje op het terrein laten vallen en LNV vist hoogstwaarschijnlijk achter het net. Een stukje ooit op de Waddenzee gewonnen vergeten grond wordt ineens alom begeerd. Schipper spint: ,,Ons maakt het niet uit wie er komt. Wij willen dat terrein afstoten''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden