Vuurwerk en traangas op herdenkingsdag Chavez

Miljoenen Venezolanen vereren overleden president

Met knallend vuurwerk begon gisteren in Venezuela om half vijf 's ochtends een tiendaagse herdenking van de overleden oud-president Hugo Chavez. Maar dezelfde dag protesteerden demonstranten ook tegen het beleid van de regering, ondanks oproepen van president Nicolas Maduro en de oppositie om thuis te blijven.

Het is al wekenlang onrustig in Venezuela door de economische problemen. De socialist Chavez overleed 5 maart vorig jaar op 58-jarige leeftijd aan kanker. Zijn eenvoudige komaf en sociale hulpprogramma's in de sloppenwijken gaven hem een heldenstatus onder het arme deel van de bevolking.

In trainingspak met rode legerbaret hield Chavez vlammende, anti-imperialistische toespraken in zijn televisieshow 'Aló Presidente'. Tijdens zijn lange ziektebed droegen volgelingen T-shirts met de tekst 'Ik ben Chavez'. Zelfs na zijn dood domineert zijn portret nog het straatbeeld, wordt zijn tv-show wekelijks herhaald en schalt zijn vertolking van het volkslied uit de luidsprekers.

De Venezolaanse Melany Yústiz (27) woont met haar man in Nederland, maar beleeft de herdenking met pijn in haar hart: "Chavez' dood is een enorm verlies, maar hij heeft Latijns-Amerikanen een grote erfenis nagelaten. Hij streed voor soevereiniteit over onze grondstoffen en gaf ons gratis gezondheidszorg en onderwijs. Mijn broer en ik konden studeren en zijn het levende bewijs van zijn politiek."

Chavez zelfbenoemde opvolger en 'zoon' Maduro probeerde gisteren te laten zien dat ook hij het Venezolaanse volk kan mobiliseren. Tot het tiendaagse herdenkingsprogramma behoren een civiel-militaire parade, een herdenkingsdienst bij het marmeren mausoleum van Chavez en toespraken van bevriende staatshoofden Raul Castro (Cuba), Evo Morales (Bolivia) en Desi Bouterse (Suriname). De Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone toonde vannacht zijn film 'Mi Amigo Hugo', met interviews van vrienden van de overleden president.

De oppositie beloofde eergisteren demonstraties te beperken uit respect voor de overleden president. Maar onder leiding van parlementariër Maria Corina Machado en studentenleider Gabriela Arellano gingen Venezolanen toch de straat op in Caracas, San Cristóbal en Valencia. De nationale garde verwijderde voor dag en dauw opgezette barricades, arresteerde minstens twintig betogers en gebruikte traangas in San Cristóbal. Bij het ontwijken van een wegversperring kwam een 26-jarige automobilist om het leven.

Bijna duizend demonstranten zijn opgepakt sinds het uitbreken van de protesten in februari, onder wie oppositieleider Leopoldo Lopez, zegt mensenrechtenorganisatie Foro Penal. Volgens de regering vielen er in die periode 18 doden en 260 gewonden. Volgens de ambassadeur van Panama bij de Organisatie van Amerikaanse Staten vergaderen de lidstaten vandaag in Washington over de situatie in Venezuela.

Met name de middenklasse en studenten protesteren tegen het economisch beleid van de regering. Door een inflatie van 56 procent, kunstmatig hoog gehouden wisselkoersen en maximumprijzen is grote schaarste en werkloosheid ontstaan. Volgens analisten geniet de regering echter brede steun onder het arme deel van de bevolking en het leger.

Ook Yústiz herkent zich niet in de eisen van de demonstranten: "De studenten die demonstreren behoren tot de rijke elite. Maar wij die Chavez steunen zijn met miljoenen. De demonstranten moeten de grondwet respecteren en wachten op verkiezingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden