'Vuurwerk een traditie? Dan wel een heel korte traditie'

null Beeld ANP
Beeld ANP

INTERVIEW | Het Haagse raadslid David Rietveld (GroenLinks) noemt het 'onbegrijpelijk' dat de overheid vuurwerk rond de jaarwisseling voor consumenten blijft toestaan. Rietveld strijdt sinds 2009 voor een verbod. Staatssecretaris Atsma (CDA) kondigde zijn voornemen deze week aan na onderzoek van TNS NIPO. Conclusie: de groep Nederlanders die een verbod wil, is net zo groot als de groep die dat níet wil. Voor een verbod zou daarom geen draagvlak zijn.

Alwin Kuiken

"Volgens mij heeft Atsma het onderzoek niet goed willen lezen. TNS NIPO heeft ondervraagden voorgelegd of ze iets zien in een verbod, zo lang er op een centrale plek wél vuurwerk afgestoken mag worden. Zestig procent blijkt hier voor, maar Atsma besluit deze uitkomst naast zich neer te leggen."

Die vraag over dat centraal afsteken is heel specifiek. Als TNS NIPO mensen vraagt wat ze van vuurwerk vinden, zeggen nét iets meer mensen (50 om 49 procent, red.) dat ze het leuk vinden - omdat het traditie is.

Eind jaren zeventig
"De meeste mensen denken dat inderdaad. Maar als het een traditie is, is het wel een van de kortste van Nederland. Het afsteken van vuurwerk door consumenten is pas eind jaren zeventig echt op gang gekomen."

Atsma wijst centraal afsteken niet af. Hij zegt dat het gemeenten vrij staat om hiermee te experimenteren.

"Dat is karig als zestig procent zich hiervoor uitspreekt. Maar ik begrijp het wel. Eerder dit jaar heeft hij besloten om regels voor vuurwerkverkoop te verruimen. Zo mogen tankstations straks vuurwerk verkopen. Tankstations! Ook kunnen Nederlanders dadelijk 25 in plaats van 10 kilo kopen. En voor thuis opslaan is de meldplicht verruimd van duizend naar tienduizend kilo. (Door deze nieuwe grens hoeft vaak geen vergunning meer te worden aangevraagd, red.) Atsma loopt aan de leiband van deze branche."

Volgens het ministerie is het initiatief tot dat besluit genomen door Atsma's voorganger, Jacqueline Cramer, en was dat op advies van het RIVM.

"Het maakt me niet uit van wie dat advies kwam. Ik word er niet vrolijk van. Het lijkt erop alsof er eerst een ramp moet gebeuren willen ze de ernst van de situatie inzien. Het slaat toch nergens op dat er op één avond net zo veel incidenten met vuurwerk gebeuren als in een jaar met drugs?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden