Vuurtoreneiland gaat officieel in de aanbieding

Wie wordt de nieuwe commerciële uitbater van Vuurtoreneiland, het kleine forteiland bij Durgerdam? Eigenaar Staatsbosbeheer start morgen de aanbesteding met een publicatie op de site aanbestedingskalender.nl.

Vuurtoreneiland is Unesco Werelderfgoed. De bunkers zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam, maar ze zijn verzakt, gescheurd en lek. Omdat Staatsbosbeheer vooral doet aan natuur beheren, zoekt de organisatie een partner die de gebouwen wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren. De kosten voor restauratie bedragen tussen de 1 en 3 miljoen euro.

De nieuwe beheerder wordt enigszins beknot. De vuurtoren en een deel van de lichtwachterwoning zijn Rijksmonument, dus daar mag niets mee gebeuren. Grootschalige vormen van recreatie zijn eveneens verboden, omdat de rust en het groen niet mogen worden aangetast. Ecologisch is het eiland een belangrijk natuurgebied, bovendien grenst het aan het beschermde en kwetsbare IJmeer en Markermeer.

Lastig is ook de slechte bereikbaarheid. Je kunt er alleen komen met een boot, vanuit de Amsterdamse wijk IJburg. Er is wel een smal toegangspad vanuit Durgerdam, maar dat loopt door kwetsbaar natuurgebied en gaat niet open.

Sinds Staatsbosbeheer vorig jaar bekendmaakte dat het een ondernemer zocht, hebben al heel wat mensen zich aangemeld. Omdat het om flinke investeringen gaat, is Staatsbosbeheer verplicht om een Europese aanbestedingsprocedure te doorlopen, met strikte voorwaarden. Eind mei 2013 moet uiteindelijk één ondernemer over zijn die het eiland samen met Staatsbosbeheer gaat ontwikkelen tot 'een plek waar mens, natuur en cultuur elkaar op bijzondere wijze ontmoeten'.

Voor ondernemers is er vrijdag 7 september een kijkochtend, de boot vertrekt om 10.00 uur vanaf de Haven van IJburg. Aanmelden kan bij projectleider Christine Meeusen c.meeusen@Staatsbosbeheer.nl. Voor meer informatie en publieksexcursies: staatsbosbeheer.nl/vuurtoreneiland

Het eiland is tijdelijk ook te huur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden