Vuurtje stoken, planten eten, vogels spotten

Pieren zoeken, planten eten, buiten slapen, vogels spotten en hotelletjes bouwen; wie van naar buiten gaan houdt, hoeft zich deze zomer geen moment te vervelen.

Het aanbod aan excursies is enorm. Hierbij een kleine greep. En snuffelt u vooral ook zelf even op het web, bijvoorbeeld op de sites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, 'uw' provinciaal landschap, Ecomare en IVN.

Tekst Monica Wesseling foto's Monica Wesseling, ANP en colourbox

undefined

Matineus

Wakker worden met de vogels, wandelen door de ochtenddauw, de natuur zien ontwaken. De wekker wordt heel even verfoeid, maar eenmaal op pad is de beloning groot. Keuze genoeg in matineuze excursies. In de Amsterdamse Waterleidingduinen staan maandelijks natuurgidsen bijtijds klaar.

www.natuurwegwijzer.nl

undefined

Vissen

Altijd al willen weten welke vissen er in de stad leven? RAVON organiseert de hele zomer lang excursies zaklampvissen en vissen zoeken in de Leidse wateren. Een openbaring! Voorkennis is niet nodig.

www.ravon.nl. Kijk onder 'Ravon actief' naar 'activiteiten

undefined

Cursus parken

Welke planten en dieren leven eigenlijk in een simpel park en welke invloed heeft het groenbeheer hierop? KNNV Delft geeft hierover een cursus. Op 13, 20 en 27 augustus worden tussen 13.30 en 16.00 uur drie parken in Delft bekeken. Gratis! Opgeven via (015) 2143675 of afdelingDelfland@knnv.nl'

undefined

Vleermuizen zoeken

Vleermuizen zijn overal in ons land; vleermuisexcursies dus ook. Bijvoorbeeld in de Kennemerduinen. U gaat in de schemering op pad om met een batdetector vleermuizen op te sporen. Ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De excursie start op Landgoed Elswout in Overveen. www.np-zuidkennemerland.nl Klik op 'Excursies/Online boeken'

undefined

Nog meer planten eten

Er wordt heel wat afgegeten in de natuur, er zijn tal van eetbare excursies. Landschap Noord-Holland houdt er 3 augustus (13.30-15.30 uur) een in het Ilperveld. Varen door het gebied, af en toe uitstappen en smikkelen.

www.landschapnoordholland.nl. Klik op 'Activiteiten'.

undefined

Bevers zoeken

Op zoek naar beverglijbanen, afgevreten takken, bouwsels en natuurlijk bevers. Het kan op veel plekken waaronder de Biesbosch en natuurpark Lelystad. In Flevoland vertrekt een boot in de schemer, met een heuse 'beverdeskundige' aan boord. Alleen voor volwassenen. www.flevolandschap.nl

undefined

Lekker lui

Natuur bekijken en beleven vanaf een boot is lekker lui en bovendien geschikt voor wie wat minder ter been is. In nagenoeg elk nat natuurgebied kan het. Het Utrechts Landschap vaart onder meer over de Nederrijn bij Rhenen: door kwelmoerassen, kreken en geulen. Onder meer vandaag, 26 juli.

www.utrechtslandschap.nl. Klik op 'Activiteiten'

undefined

Zompen door nat land

Waden door kreken, land water en weer land zien worden en 'omkomen' in de vogels. Een excursie door het Verdronken land van Saeftinghe is een belevenis voor iedereen. Goed ter been zijn is een vereiste, want staande blijven in de modder is niet simpel. Met een gids van het Zeeuws Landschap dwars door het gebied. Schone kleren meenemen!

www.hetzeeuwselandschap.nl

undefined

Droogvallen

Varen langs de zeehonden, droogvallen op een zandplaat en wandelen 'op de bodem van het wad'. Op verschillende plaatsen in de Waddenzee kan het. Natuurmonumenten heeft tochten vanaf Texel. Een drie uur durende tocht, ook geschikt voor kinderen.

www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

undefined

Overleven

Hoe overleef je in de natuur? Vuurtje stoken, broodje bakken, insecten proeven en vooral ook jezelf onzichtbaar maken. Dat leer je tijdens een speciale Wilde Buitendag van Natuurmonumenten, bijvoorbeeld op 6 augustus op Schiermonnikoog. Leuk voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Meer Wilde Buitendagen vind je op: www.natuurmonumenten.nl/ wildebuitendagen

undefined

Slapen in het duin

Een piepklein tentje, een stikdonkere nacht en volkomen stilte. Een beetje moed is wel nodig om met de excursie 'Slapen in het Schoorls duin' van Staatsbosbeheer mee te gaan. Met een nachtwandeling en een door de boswachter bereid ontbijtje.

Het kan op 22 augustus. www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten

Ook als groepsuitje te reserveren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden