Vuur is ondanks de ramp nooit gedoofd

SALT LAKE CITY - Wars van populisme en patrionisme, vol symboliek en met gepaste emoties heeft Salt Lake City zich namens alle Amerikanen gepresenteerd aan de wereld. Onze geest zal niet breken, was de boodschap bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen.

Light the fire within. Mike Eruzione ontstak uiteindelijk de olympische vlam, te samen met het gehele USA ijshockeyteam van 1980. Het ging om de helden van Amerika, die bij de Spelen van Lake Placid ten tijde van de koude oorlog de Sovjetunie versloegen.

Eruzione maakte de winnende treffer. Eric Heiden, destijds winnaar van vijf keer goud, maakte geen deel uit van de ceremonie. De vlam was de arena binnen gedragen door andere helden uit een Amerikaans sportverleden: Peggy Flemming, Scott Hamilton, Phil Mahre, Bill Johnson, Bonnie Blair, Dan Jansen.

De olympische vlag was een ander verhaal. Bisschop Desmond Tutu, Lech Walesa, John Glenn en Steven Spielberg behoorden tot de dragers. ,,Ik vond dat een van de mooiste momenten'', zei Mitt Romney, de voorzitter van het organiserende SLOC. ,,Uit al de continenten hebben we mensen gezocht die de wereld hebben geïnspireerd. Dat zien we als een voortvloeisel van ons thema. Een verenigde geïnspireerde wereld.''

Ook Jaques Rogge, de voorzitter van het IOC, zei onder de indruk te zijn. ,,Ik vond het fantastisch. Een geweldigde combinatie van het Amerikaanse westen en de olympische waarden.''

Als aangekondigd begon het officiële gedeelte met het binnendragen van de nationale vlag, die enkele dagen na de aanslag werd gevonden in de puinhopen van het World Trade Centre. Acht Amerikaanse atleten droegen het vaandel met trots en emotie. De 50000 toeschouwers hielden staande enkele minuten stilte. Ongetwijfeld het indrukwekkendste moment van de ceremonie. Het was een ingetogen herdenking, op de klanken van the National Anthem.

Tegen het prachtige, natuurlijke, decor van de Rocky Mountains stond de openingsshow in het teken van de historie van Utah, van de jeugd en de toekomst; van de grote droom en natuurlijk van 11 september. Voor het eerst sinds de ramp presenteerden de Amerikanen zich aan de wereld.

'None of life's storm can darken the human spirit once lit by the fire within'. Niets kan de menselijk geest breken als je gelooft in jezelf. Als het vuur in je brandt. Het was de manier van de Verenigde Staten om te laten weten dat het vuur nooit is gedoofd, ondanks de ramp die alle gebeurtenissen overschaduwde.

IOC-voorzitter Rogge refereerde rechtstreeks aan de tragedie. Hij richtte zich tot het Amerikaanse volk. ,,Wij staan achter U bij het verwezenlijken van Uw grote ideaal. Vrede in de wereld.'' Namens een 'trots en vastberaden' volk verklaarde president Bush, staand tussen de Amerikaanse atleten, vervolgens de Olympische Winterspelen van Salt Lake City voor geopend.

De Nederlandse delegatie bestond bij de parade toch nog uit een man of dertig, met Nicolien Sauerbreij als stralend middelpunt. Zelfs enkele schaatsers, Van Velde en Wijsman, hadden de moeite genomen een van 's werelds grootste gebeurtenissen op sportgebied van dichtbij mee te maken.

Ze verdrongen zich om een foto te maken van Bush, die in hun directe nabijheid stond. Terwijl 50000 bezoekers zwaaiden met een aansteker zong Sting 'How fragile we are', Hoe kwetsbaar we zijn. Ingetogen. Passend bij de show van SLOC en de herinnering aan 11 september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden