VUmc weer in vol bedrijf

Wie de waterschade van vijftig miljoen euro moet vergoeden is nog steeds niet duidelijk

THIJS BENTVELZEN

De financiële schade aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam bedraagt meer dan vijftig miljoen euro, schat bestuursvoorzitter Wouter Bos. Dat zei hij tijdens de heropening van het ziekenhuis. Gisterochtend waren voor het eerst sinds de lekkage alle afdelingen geopend.

Het vervangen van het ketelhuis en reparaties van de liftschaften alleen al kosten tientallen miljoenen euro's. Het ziekenhuis liep in de twee weken dat de afdelingen gesloten waren, dagelijks inkomsten van zorgverzekeraars mis. Maar wie gaat dat betalen, de verzekering van Waternet of van het medisch centrum? Bos: "Dat is voer voor juristen. Er moet eerst onderzocht worden wat er precies die dag gebeurd is. Daar kunnen nog maanden overheen gaan, maar dat onderzoek loopt."

Dinsdag opende het ziekenhuis al gedeeltelijk de deuren. Vijftig geëvacueerde patiënten keerden terug. De rest was genezen of kon vanuit medisch oogpunt beter niet reizen en blijft op zijn huidige plek. Ook keerden de bijna drieduizend personeelsleden, die veelal met de patiënten mee waren gegaan naar andere ziekenhuizen, begin deze week terug. "Toen konden we testen of alles loopt zoals het zou moeten lopen", verklaarde Bos. Sinds woensdag is het VUmc weer helemaal in gebruik genomen. De spoedeisende hulp, volgens Bos 'het hart van het ziekenhuis', ging als laatste open.

Op 8 september sprong op de Van der Boechorststraat een hoofdwaterleiding van overheidsbedrijf Waternet. Miljoenen liters water zetten de straat blank en stroomden de kelder van het nabijgelegen VUmc in. Uit voorzorg werd de stroom in het medisch centrum afgesloten. Enkele uren later, toen bleek dat het ketelhuis onherstelbaar beschadigd was, besloot het bestuur tot totale ontruiming. 339 patiënten werden binnen een dag met helikopters en ambulances geëvacueerd naar ziekenhuizen in het hele land.

Het VUmc gaat samen met de brandweer het crisisplan van het ziekenhuis onder de loep houden. "We hebben al een vrij uitgebreid plan dat ieder kwartaal onder handen wordt genomen", aldus directeur communicatie Jan Hol. "Daardoor liep alles wat langzaam maar geordend. Ik verwacht niet dat we het een volgende keer heel anders zullen doen."

Inmiddels ligt er in een verse laag beton en een nieuwe waterleiding in de Van der Boechorststraat. Waardoor de waterleiding sprong is vooralsnog onbekend. VGA verzekeringen, de verzekeraar van Waternet, gaat de oorzaak van de plotselinge breuk in de hoofdwaterleiding onderzoeken.

Gekeken wordt verder wie voor de leidingbreuk verantwoordelijk is. Dit is belangrijk voor de financiële afwikkeling van de lekkage.

Noodinstallaties van het VUmc zijn de afgelopen week uitgebreid getest. Op de begane grond staat een tijdelijke waterinstallatie voor het koelen en verwarmen van water.

Het is nog niet zeker waar het nieuwe ketelhuis komt te staan. "De kelder leek altijd de meest logische plek voor het ketelhuis. Het water komt immers ook vanonder de grond", aldus Bos. "Een technisch team van het ziekenhuis gaat de komende tijd bekijken of we een geheel nieuwe locatie zoeken of toch een beter beschermde installatie op dezelfde plek bouwen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden