VUmc schat schade lekkage in de tientallen miljoenen

THIJS BENTVELZEN

Doctoren en verpleegkundigen, in steriel blauw operatietuniek, maken verveeld een praatje in de hal van de OK. Het ruikt er nog wel naar ziekenhuis, maar sinds de evacuatie zijn er geen patiënten in het Amsterdamse VU Medisch Centrum te vinden. Van de lekkage is een dag later weinig meer te zien. Toch loopt de schade volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos nu al in de tientallen miljoenen.

"We kunnen het ketelhuis als verloren beschouwen. De gehele financiële schade is buitengewoon groot." Bos draait er niet omheen. Alleen de technische schade is volgens eerste inschattingen al meer dan twintig miljoen euro. Daarnaast loopt het ziekenhuis, zolang afdelingen gesloten blijven, dagelijks inkomsten van zorgverzekeraars mis. Bos gaat ervan uit dat overheidsbedrijf Waternet juridisch verantwoordelijk kan worden gehouden voor de enorme schade. "Wij hebben de leiding niet laten springen", zegt hij.

Het duurt volgens Bos nog minimaal een week voor een tijdelijke voorziening het ziekenhuis weer van alle soorten water - stoom, heet, warm, drink, douche, spoel en gedenatureerd - kan voorzien. "Er moet koeling en verwarming mogelijk zijn, anders kan het ziekenhuis niet open."

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam opent vandaag gedeeltelijk de deuren. De polikliniek en de dagbehandeling voldoen aan alle voorwaarden om de werkzaamheden te kunnen hervatten, met uitzondering van de poli's cardiologie en nefrologie (nierziekten) die in het hoofdgebouw zitten. De spoedeisende hulp blijft minstens nog een week dicht. Patiënten met een noodgeval krijgen het advies door te rijden naar het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).

"Het is alsof de ziel uit het ziekenhuis is", zegt zorgmedewerker Anneke Tiemersma als ze langs een kamer vol lege bedden loopt. Het VUmc is volledig ontruimd nadat het dinsdag werd getroffen door wateroverlast als gevolg van een gesprongen hoofdwaterleiding. 327 patiënten moesten het ziekenhuis verlaten, waarvan er 76 naar huis konden.

De honderden patiënten terugverhuizen zag het bestuur van het VUmc niet zitten. Bos: "Niemand is er bij gebaat als we de patiënten heen-en-weer blijven slepen. Voor het herstel is het beter om mensen zoveel mogelijk te behandelen op de locatie waar ze naartoe zijn overgebracht."

Voor de opvang van patiënten is ondermeer het Calamiteitenhospitaal in Utrecht ingezet. Het Calamiteitenhospitaal, vroeger een militair noodhospitaal, is een opvang die voor noodsituaties binnen een halfuur operationeel kan worden gemaakt. Tweeëntwintig van de hier opgevangen patiënten kunnen spoedig naar huis, voor de rest wordt een bed vrijgemaakt in het nabijgelegen UMC.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden