VUmc en AMC vormen alliantie en zinspelen op fusie

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen VUmc en AMC willen nauwer gaan samenwerken. Op termijn is een fusie niet uitgesloten.

De academisch medische centra zullen daartoe nog dit jaar een alliantie vormen met één raad van bestuur. Ook is afgesproken dat ze daarbij enkele medische functies gaan verdelen, om specialisatie en kwaliteit te bevorderen. Het AMC krijgt een moeder-kind centrum, voor verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde. Het VUmc zal zich verder specialiseren in neurologie en neurochirurgie, maar behoudt ook een deel van de kindergeneeskunde, vooral ten dienste van andere specialismen als chirurgie. Dit beleid sluit naadloos aan op wat Den Haag en de zorgverzekeraars willen.

Het is voor het eerst dat twee academische ziekenhuizen zo vergaand samenwerken. Op termijn is één gebouw op één locatie niet uitgesloten, zegt AMC-bestuursvoorzitter Levi. VUmc-bestuursvoorzitter Plukker benadrukt dat nu al specialisten werken in beide ziekenhuizen. "In de dagelijkse gang van zaken is er amper verschil." Samen hebben VUmc en AMC 15.000 medewerkers en behandelen ze een half miljoen patiënten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden