Vulgaire taal en pruiken nu taboe voor Sweet Micky

Sweet Micky is niet meer. De kale zanger die onder die naam de Haïtiaanse clubs met zijn muziek op stelten zette, heet voortaan president Martelly, gaat gekleed in pak en torst het loodzware dossier van Haïti onder de arm. De komende jaren houdt Martelly zijn broek aan op het podium - hij hield ervan om die tijdens zijn shows te laten zakken, om pruiken en schotse rokken te dragen, of helemaal niets. Hij zal zich ook wat beleefder moeten uitlaten over zijn collega's, die hij in zijn nummers op nogal vulgaire manier af kon branden.

Een foto op internationale krantensites is al veelbelovend: met het hoofd afgewend, kin licht omhoog, een peinzende Obama-blik, toont Martelly hoe een artiest een leider werd. Aan de nieuwe president de taak om het land op te bouwen, dat deels verwoest werd tijdens de aardbeving van vorig jaar januari. Nog steeds zijn er duizenden ontheemden in Haïti en eist de cholera slachtoffers. Martelly scoorde met zijn beloften voor landbouwhervorming, effectieve hulpverlening en herstel van de orde en rust in het land. Daarvoor wil hij het leger weer een taak geven, dat meer dan tien jaar geleden wegens ernstige mensenrechtenschendingen is ontbonden.

Zelf komt hij niet uit de achterbuurten, hoewel 'Tèt kale', de kale, daar zeer gevierd is. Michel Joseph Martelly groeide op in het middenklasse-gezin van een opzichter van een oliebedrijf. Hij leerde zichzelf pianospelen. Zijn muzikale talent kwam van pas nadat zijn studie geneeskunde mislukte, hij uit het leger werd gesmeten na gescharrel met de dochter van een generaal en er in de VS een twaalf-ambachten-dertien-ongelukkencarrière volgde. Weer terug in Haïti ontwikkelde hij zich in de jaren tachtig en negentig van reserve-keyboardspeler tot gezaghebbende showman in de populaire clubs van Port-au-Prince.

Martelly verkeerde inmiddels in de betere kringen in de hoofdstad, en na de aardbeving in januari 2010, toen Haïti in alle opzichten aan de grond zat, werd hij overgehaald zich kandidaat te stellen. Pas nadat de winnaar van de eerste stemronde - Jude Célestin, de kandidaat van regeringspartij Inite - wegens fraude werd gedwongen om zich terug te trekken, wist Martelly zich echt in de kijker te spelen met zijn partij Repons Peyizan. Oud-medewerkers van de Amerikaanse Republikein John McCain en de Mexicaanse president Felipe Calderón adviseerden hem tijdens de campagne, en hij overtuigde zakenlui en diplomaten hem serieus te nemen. Donoren die liever anoniem blijven bekostigden zijn campagne. Echtgenote Sophia en zijn enthousiaste aanhangers in het roze, de kleur van zijn partij, weken niet van zijn zijde.

Er gaan geruchten over drank- en drugsgebruik, en schulden. Die wijst Martelly van de hand: hij gebruikt niet meer sinds de geboorte van de eerste van zijn vier kinderen, en die schulden, dat komt door de recessie. Zijn reputatie zal niet het grootste struikelblok zijn tijdens het presidentschap. De situatie van het land eist een krachtige, eensgezinde aanpak. Voorgangers struikelden nogal eens over weerstanden in het - grotendeels door Inite gevulde - parlement. Of hij ook daar de toeschouwers op de banken kan krijgen, moet nog blijken.

In het nieuws omdat...
... hij volgens de kiesraad de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op Haïti heeft gewonnen. Michel Martelly (50) versloeg Mirlande Manigat in deze definitieve ronde door 67 procent van de stemmen te halen. Hij wordt in mei de president van het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden